Přidat odpověď
"prosím, jestli sem ještě kouknete..Ono není běžné mít k dispozici v nemocnici všechny krevní skupiny? Když je nějaká autonehoda a člověk skončí v nějaké okresce a má zrovna nějakou ne příliš běžnou skupinu, tak má holt pech? Nebo když jdu rodit do nějaké malé porodnice, tak tam nemusí vůbec mít třeba mou krevní skupinu k dispozici? Co se potom dělá, když je třeba rychle jednat, protože rodička třeba nekontrolovaně krvácí? Ženám se sice krevní skupina v těhotenství zjišťuje, ale pochybuji, že si tam u případů, kdy neočekávají nějaké komplikace, nechají vozit pro sichr konzervy s krví. "
jak jsem už i napsal, krevních skupin je habaděj - viz např. přiložená tabulka, na kterou jsem již dal odkaz - http://www.bloodbook.com/type-sys.html
a tak to i bylo mnou míněno, že takovou paletu v š e c h krevních skupin mít "na skladě" nelze.
Krevní skupiny (typy) v systémech ABO a Rh jsou jistě po ruce, byť s některými podtypy A to zas až tak být nemusí. Když nejsou, tak se musí sehnat.
Aby to nebylo úplně jednoduché, a to v trnasusologii nikdy není, může se stát (např. po transplantaci dřeně), že je třeba mít zvláště připravenou krev nebo erymassu jen pro toho jednoho kterého jedince, pokud by u něj došlo k rozpadu krvinek. To jsem i zažil a věru je to pořádná srdeční masáž když se má velká ztráta krve nahradit co nejdříve a vhodná koserve je 350 km vzdálená, že.
Předchozí