| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Zajímal by mě hlavně názor učitelek, psycholožek, ale i rodičů, kteří s tím mají s kolektivními tresty nějaké zkušenosti.
Už jsem procházela diskuzi (tak 2-3 roky starou), kde někdo psal, že jim to nádherně pomohlo stmelit kolektiv (bylo to na druhém stupni).
Ve třídě mého dítěte se kolektiv nějak netmelí, po posledním pokusu o to, aby celá třída stála při sobě a solidárně se přiznala ke škodě vzniklé na škole v přírodě, je situace ještě horší, protože účastníky incidentu byly třídy dvě a druhá třída se tedy přiznala celá (přičemž v synově třídě se přiznalo jen pár dětí).

Pořád nevím, jak se k tomu mám postavit. Chápu, že někdy je kolektivní trest na místě, pro učitele je to určitě i rychlejší a jednodušší řešení. Na prvním stupni bych s ním ale víc šetřila, na druhém už přeci jen mají děti nějaké zkušenosti a prostředky, jak se domluvit a jak zpracovat ty "narušitele". Taky záleží na třídě.

Když se vrátím ke zmiňované třídě (jsou to čtvrťáci) - od několika dětí vím, že už je nebaví doplácet na to, že se někdo pohádal, porval, sprostě mluvil,.. Nejsou ale schopní takovým incidentům zabránit.
Teď se řešil ten incident na švp a je mi proti srsti nabádat dítě, aby se přidalo ke kolektivu a uznalo, že může být taky na vině (v době, kdy se to stalo, byl v objektu a nelze nikomu dokázat, kdo škodu zavinil a kdo ne, to ví jen děti samy). Na druhou stranu chápu, že to učitelé nemůžou nechat být jen tak a když potrestají jen ty, co se přiznají, tak si příště viník řekne "když se nepřiznám, nic se mi nestane, protože mi to nedokážou".
Co s tím?
Syn se tedy na švp podepsal pod protokol o vzniklé škodě, aby mohl finančně přispět na škodu, ale hodně mu záleží na tom, aby nebyl házen do jednoho pytle s těmi, co to opravdu udělali, nechce být brán za zlobivého, neschopného ohlídat svoje chování.

Pořád mi to leží v hlavě a nevím, jak by se dala situace řešit, aby to bylo spravedlivé pro všechny.
Co vy na to? Kolektivní vina ano nebo ne a proč?

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Před vložením příspěvku se musíte nejdříve přihlásit.
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Kosky