kili - Nešpor se k Zemanovi vyjádřil několikrát a nikdy nemluvil přímo o diagnóze - vždy komentoval jen jasně danou situaci.
Například tento rozhovor, kde Zeman přiznává, kolik toho denně vypije:
Zeman měl dříve rád becherovku, teď se hlásí ke slivovici. Ovšem nepohrdne ani dobrým vínkem. „Piji tak pět nebo šest skleniček vína a skleniček slivovice tak dvě nebo tři,“ přiznal Blesku s tím, že takto popíjí denně! „Je zbytečné, aby docházelo k výkyvům ve spotřebě dobrého moku,“ upřesnil. Lékaři jsou však jiného názoru. Odborník na léčbu závislostí Karel Nešpor takové množství alkoholu hodnotí jako vážný problém. Nepříznivě ovlivňuje Zemanovy rozhodovací schopnosti a může vést až k duševní chorobě.
Nejsem opilec
To, že by byl alkoholik, Zeman odmítá. „Pokud mě někdo v životě viděl opilého, ať se přihlásí. Myslím si, že nikdo takový nebude,“ prohlásil a nastínil, že ani v případě svého zvolení nebude svou vášeň omezovat. Zdravotně mu prý pití nijak neškodí.
A k tomu, že bych nebrala jiný názor:
Každý má nárok na svůj názor a ráda se "pohádám" s kýmkoli
Já jsem se však pozastavila nad tím, jak hloupě zní argument (ať už se týká kohokoli): "Jednou byl demokraticky zvolen, tudíž může všechno a my nemáme co kecat."
Myslím, že to není těžké pochopit.
Když napíšu, že je dle mého názoru Zeman alkoholik/vulgární hrubián/ primitivní sprosťák..., odpověď člověka s jiným názorem zní například: "Ne, nemyslím, že je alkoholik/hrubián/sprosťák", nikoli "Demokraticky jsme si ho zvolili, tak už se s tím smiřte." To pak působí dojmem, že se mám smířit s tím, že je alkoholik/hrubián/sprosťák, tudíž dotyčný obhájce můj názor nijak nevyvrací, naopak, ale zakazuje mi se k tomu vyjadřovat