Přidat odpověď
Grainne, pravicovostí a levicovostí jsem měl na mysli, že to vychází z vlády, která se profiluje pravicově či levicově. Ono v praxi to ideologické hledisko nemusí nic znamenat, třeba myšlenka eugeniky se v moderní Evropě uchytila leckde formálně napravo i nalevo.
Jinak ty zmíněné myšlenky bych klidně taky označil za totalitní, budiž, přesněji tím směrem vykračující - ale z totalitní podstaty vycházející a to je to podstatné.
Ano, Zeman nechová ty myšlenky, o kterých píšete (píšeš?) v poslední odstavci - nezaznamenal jsem to u něj. Nevím, do jaké míry je to dáno jeho větší citlivostí v tomto směru, anebo ale třeba tím, že vnímá, jak je to citlivé pro jiné (i když samotnému mu to může být jedno).
Jenže na vyrážení klínu klínem opravdu nevěřím, a Zeman těžko něco udělá s tím druhým, s tím systémem praktikování politiky u nás. Nic takového nenaznačil, než se dostal k vládě, když vládl, už vůbec ne, ani v knihách, které napsal po vynuceném odchodu z politiky, nic tím směrem neukazuje. Zeman pomáhá tkát osnovu, na kterou se dají po libosti zavěšovat konkrétní totalitní útky. A pokud posuzuji jeho, tak odstranění jednoho útku, tkám-li dál osnovu, je prašť jako uhoď.
Chápu, že zamezit té konkrétní politice, těm konkrétním projevům je důležité, je to ale odstranění některých příznaků bez léčby choroby. Což pro mne - jakkoli pokládám za špatné to, co jste vyjmenovala - je také špatné, protože se příznaky snadno zamění s chorobou jako takovou, a spousta lidí může snadno dospět k názoru, že šlo jen o ty příznaky a teď už je organismus zdravý.
Předchozí