| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

1) monosacharidy (neboli jednoduché cukry) – jednoduché cukry se skládají pouze z jedné cukerné jednotky (molekuly). Tyto cukry se v trávicím traktu okamžitě vstřebávají, protože nepodstupují trávicí procesy. Jsou zdrojem okamžité energie a proto je také označujeme jako rychlé cukry, velmi rychle zvyšují hladinu krevního cukru – glykemii, jejíž úroveň si organismus velmi přísně „hlídá“ hormonálními regulačními mechanismy.
Hlavními, všeobecně známými představiteli jsou glukóza (cukr hroznový) a fruktóza (cukr ovocný). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro činnost mozku (25% veškerého spotřebovaného množství)! Klady a zápory jejich konzumace si rozebereme později.
Monosacharidy se spojují v řetězce a stávají se základem složitějších cukrů.

2) disacharidů – disacharidy se skládají ze dvou cukerných jednotek (monosacharidů).
„Lídrem“ této skupiny je nám všem notorický známý a ženami obávaný cukr řepný (sacharóza). Sladidlo, bez kterého si většina z nás nedovede život ani představit. Patří sem i laktóza (mléčný cukr), způsobující u řady jedinců trávicí problémy (laktózová intolerance). Ovšem pivařům (či „pivařkám“) musím připomenout, že jejich oblíbený mok obsahuje maltózu (ječný slad) vedoucí velmi rychle k tloustnutí.
Tyto sacharidy se v tenkém střevě musí štěpit na jednoduché cukry pomocí enzymů a až poté se vstřebávají. V racionální a zvláště sportovní výživě se jim vyhýbáme.

3) oligosacharidy – skládají se ze 3 až 10 cukerných jednotek, pro lidskou výživu nemají význam, protože trávicí trakt nemá enzymy na jejich štěpení. Jsou obsaženy například v luštěninách – potenciální zdroj nadýmání.
4) polysacharidy – obsahují více než 10 cukerných jednotek. Z této skupiny jsou nejznámější škroby (brambory, rýže, těstoviny, obilniny, pečivo atd.), které obsahují těchto jednotek až několik set. Jejich trávení a vstřebávání je nejsložitější a začíná již v ústní dutině a končí v tenkém střevě. Podílí se na něm řada enzymů. Z těchto důvodů je označujeme jako pomalé cukry.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.