Přidat odpověď
Mám 12 l nerezový hrnec. Ten naplním švestkami, možno podlít 2-3 lžícemi octa. Zavřu ho a nechám 10-12 hodin na plotně na "nejmíň". Potom když je obsah tak cca 1/3 až 1/4 původního množství, vařečkou rozmíchám, pecky jdou samy ven - buď je vybírám vyřečkou - jakoby roztírám třeba na sítu nebo probírám rukama. TZv. dršlák na výrobu povidel mám, ale nějak mi to s ním nejde, takhle je to rychlejší. Když po těch 12 hodinách nejsou dostaečně "zredukované" - dám na další hodiny. Ale teď mám utrum, mám indukci a tam mi to prostě nejde. Musím to dělat na chalupě na obyčejném sporáku. Předtím doma na sklokeramice mi to šlo dobře. Čas výroby povidel se liší sporák od sporáku. Jo, pro dohotovení směs ohřeju, přidám dle množství rum -asi 3 lžíce na ten velký hrnec a plním do horkých sklenic, pro jistotu steriluju.
Předchozí