Přidat odpověď
OK.
Mně šlo v podstatě o to, že Hitler nebyl zakladatel ani otec myšlenky sociálního darwinismu a jeho idea nebyla primárně sociální Darwinismus (nepíšu že by ho nakonec nepraktikoval, ale poněkud zvláštně a ve spojitosti právě s tou vyvolenou rasou ne na skutečném základě slabý-silný, spíš na svých představách o tom kdo je ten silný a kdo slabý, viz. můj příklad o Němci a Židovi) ale nacionalismus a rasismus. Moje věta o kapitalismu se týkala spíše raného kapitalismu, ostatně to tady zminuji dost často. Ten dnešní kapitalismus je už v normálních zemích prošpikován silným aspektem sociální pomoci, jinak by to byl právě ten sociální darwinismus o kterém jsem psala. Nechápu co je na tom co píšu špatně a proč jsi místo argumentu zautočila na nějakou mou ideologii.
Když tedy cituješ wiky, zacituju taky:
"Myšlenka soutěže jako hlavního motoru lidského a společenského vývoje se od 17. století objevuje hlavně u britských myslitelů (např. Thomas Hobbes, Adam Smith), nesmírný vliv měl spis anglického duchovního T. Malthuse o nebezpečí přelidnění (An Essay on the Principles of Population, 1798). Sám Malthus nebyl sociálním darwinistou, poskytl však myšlenkový základ pro bezohledný raný kapitalismus: neúspěšným lidem nemá smysl pomáhat,.."
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_darwinismus
Předchozí