Přidat odpověď
Mě je víceméně taky jedno, komu konkrétně dělá kampaň, vadí mi, že ji někomu dělá - a dělá, i když se snaží dělat to formálně pokud možno těsně před hranou.
Nejsem v zásadě proti prezidentskému systému, možná by byl lepší variantou než současný. Přímo volený prezident, který jmenuje premiéra, který sestavuje vládu, poslanci parlamentu jsou pouze poslanci, nikdy ministři, sněmovna vyjadřuje důvěru vládě, plus jasně dané termíny a jasně formulované povinnosti a kompetence. A pak ať je klidně prezident stranický, ať vystupuje přímo na předvolebních akcích své strany nebo strany, s níž sympatizuje.
Ale vadí mi pokrytectví, kdy se prezident prohlašuje za nadstranického a očividně nadstranickým není, to je zřejmé počínaje případem kancléře Mynáře a dál a dál. Protože to pokrytectví jen dál oslabuje důvěru veřejnosti ve stát, což se podepisuje na jeho fungování i zprostředkovaně na fungování ekonomiky.
Měřítkem je tu pro mne ježíšovské "vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne." Pokud je něčí řeč "formálně je to v mezích pravidel, i když fakticky je to jinde," prostě ohýbání významů, kličkování, jednostranné nadřazování litery nad ducha pravidel, od hlavy státu, nejviditelnějšího politika ve státě - to mi vadí, protože to slouží za vzor ostatním a proto to taky napomáhá udržovat marasmus, který tady panuje.
Vadil by mi v této poloze i Schwarzenberg na předvolební akci topky, jinak kromě tohoto tímhle výlevem neříkám nic ani nepřímo ke Schwarzenbergovi (jako že by byl lepší nebo tak něco), prostě se vyjadřuju k prezidentovi a k osobě, která tento úřad momentálně vykonává.
Předchozí