Přidat odpověď
Před asi dvěma lety jsem tu dělala velice úsporný jídelníček pro kdyzsluncenesviti. Tj. bylo to komplikováno ještě tím, že jedno dítě nemůže kousat a jídla musela být mixovatelná, nebo muselo být pro něho něco zvláš%t. Ceny jsou z doby před dvěma lety, ale přibližně pořád platí.
Sice byl na jiné roční období, ale jako základ se pořád dá použít.
Teď v září je vhodné zařadit také syrové a kysané zelí, cukety a dýně.
A kvůli vitamínům B také droždí - drožďovbou pomazánku, drožďovou polévku...
předpoklad, že je doma sůl, koření, ocet.
Rozpočet na pět dní:
kuřecí skelety 1,kg (13 Kč/kg) – 13Kč
hovězí kližka 500g (100Kč/kg) – 50Kč
syrové sádlo 300g (40 Kč/kg) – 13Kč
mrkev 0,5kg (14 Kč/kg) – 7Kč
celer 1ks (25 Kč/kg) – 25Kč
cibuli 0,5kg (15 Kč/kg) – 7,5Kč
brambory 1,5kg (20 Kč/kg)- 30Kč
salátová okurka 1ks (8 Kč/ks) – 8Kč
jablka 1kg (20 Kč/kg) – 20Kč
česnek palice – 10Kč
mléko 2l (15 Kč/l) – 30Kč
1 máslo (25 Kč) – 25Kč
1 smetanu (18Kč) – 15Kč
jogurt bílý 4ks (6Kč/ks)- 24Kč
syrové sádlo 300g (40 Kč/kg) – 13Kč
krupici (15 Kč/kg) – 15Kč
hladká mouka 2kg (10 Kč/kg)- 20Kč
droždí 3ks (3,5Kč) – 10,50Kč
tvaroh 2ks (11Kč) – 22Kč
čočka sáček (20Kč) – 20Kč
pudink sáček (5Kč) – 5Kč
vejce 10ks (30Kč) – 30Kč
cukr (15Kč/kg) – 15Kč
Celkem je to 418 kč (tedy 83,6Kč/den), ale krupice, cukr, máslo, sádlo, celer se nespotřebuje komplet, zbývá na další dny. Schválně jsem to nedělila (200g krupice atd.), protže mi někdo někdy psal, že přece nelze koupit 200g krupice.
Jídelníček:
snídaně: chléb s budapešťskou pomazánkou (tvaroh, cibule, mletá paprika, sůl)
oběd: zadělávaná kuřecí polévka (vývar, maso ze skeletů, zelenina z vývaru, trocha mouky, třetina smetany) + krupicová kaše (krupice, 0,75l mléka)
večeře: čočková polévka (cca 250g čočky, sůl, česnek, cibule, 1 ks mrkve, majoránka)
snídaně: kynutý jablkový koláč (viz níže)
oběd: hovězí s koprovou omáčkou a bramborem (0,5kg brambor, třetina smetany)
večeře: chléb s česnekovou pomazánkou (tvaroh + sůl + česnek)
snídaně: kynutý jablkový koláč
oběd: bramborák (750g brambor, česnek, cibule+majoránka, sůl, trochu mouky) + okurkový salát
večeře: palačinky s dušenými jablky (3 vejce, 0,75l mléka, mouka, 0,5kg jablek)
snídaně: topinky s česnekem
oběd: hovězí s paprikovou omáčkou (1/4 vývaru, paprika, druhá polovina hovězího, poslední třetina smetany) a knedlíkem (mouka, droždí, sůl)
večeře: bramboračka (zbytek brambor, celeru, mrkve, cibule, sádlová jíška, majoránka, sůl, pepř, česnek)
snídaně: pudink (0,5l mléka, pudink)
oběd: dušená čočka s cibulkou a vejcem
večeře: česnečka s chlebovými kostičkami (1/4 vývaru, česnek, zbytek tvrdého chleba)
Udělala bych veliké množství vývaru z kuřecích skeletů (vařit alespoň 2,5 h, aby byl opravdu vydatný). V polovině vaření bych přidala hovězí maso a kořenovou zeleninu (to proto, aby nebyly úplně vyvařené, hlavní chuť vývaru dajií skelety).
Vývar bych rozdělila na 4 části: 1 část na kuřecí zadělávanou polévku (obere se maso ze skeletů a nakrájí zelenina z vývaru, zahustí moukou, přilije třetinu smetany, okoření pepřem a muškátem).
Další část schovát na koprovou omáčku s bramborami, ke které se dá půlka vařeného hovězího
Další část vývaru na paprikovou omáčku s knedlíkem.
Poslední část na česnečku.
Upéci chléb z 1kg mouky
Upéci kynutý koláč s jablky a drobenkou (z 0,5kg mouky, 3 vajec, 1 droždí, cca 50g rozpuštěného másla), 0,5kg jablek a drobenkou z 80g másla).
Vyškvařit si (v MW) sádlo, na kterém pak usmažit bramboráky, udělat z něj jíšku do bramboračky a na čočku cibulku se škvarky z toho sádla.
4 jogurty byly určeny pro jedno z dětí v té rodině, protože jí jen mixovanou stravu a některá jídla nelze mixovat, tak místo toho má jogurt.
Předchozí