Kapradino, srovnáváš hrušky s jabkama. Jsme ve velkém krajském městě, kde jsem 3 roky lítala od ZŠ do Mš - nejsou vedle sebe, tudíž zdržení před vyzvednutím starší min. půl hodiny. Starší byla nešťastná, že chodí z družiny mezi pár posledními dětmi tedy těsně před 16:30 - kdybych se o minutu zdržela dítě předají policii
Navíc domů jsme přicházeli pozdě a jelikož dostávají úkolů hromady, tak do 7-9 hodin večer jsme dělali úkoly - masakr! Takže jsem pak uvítala, že jsem našla práci na poloviční úvazek a mohla jsem starší brát dřív. Nicméně i tak ta logistika je dost náročná. Až teď je to trošičku úleva, protože starší už má 10 let a chodí domů sama a na kroužky nebo na většinu sama. Ale i tak je náročné vyzvedávat mladší ve školce, kterou máme 3-4 km od našeho domu. Jak jsem psala, pokud dojde k tomu, že mladší nám nevezmou, což popravdě nepředpokládám nebo snažím se se o to nebát, protože je bystrá, šikovná - čte, poznává hodiny a na rozdíl od starší je ambicióznější... a navíc od spolužáků od dcerky vzali zatím všechny sourozence... ale kdyby ji čistě náhodou nevzali, tak více méně určitě půjdou obě spolu jinam, protože já chci v práci navýšit úvazek /částečně jsem si ho už navýšila/ a potřebuji mít více volné ruce. Navíc chci, aby holky chodily spolu i z bezpečnostních důvodů - na čemž nevidím nic špatného. Naopak neznám nikoho, kdo by měl tady jedno dítě na jedné straně města na ZŠ a druhé na opačné...
Ad koho berou,- samozřejmě, že tam nejsou jen děti vysokoškoláků! - to jsem nikde nepsala. Tahle ZŠ má svou Mš a děti z ní jdou do jejich školy tzv. možná i automaticky. A taky berou děti s postižením... postižené děti jsou přijaté předem. Navíc samozřejmě je v zájmu školy nabrat co nejvíce dětí, protože na ně, pak dostanou od státu nějaké peníze. Ale tahle škola má malé kapacity nebo řekněme omezené a prostě ji nenafouknou. Takže v roce kdy šla naše starší do školy, tak otevřeli 3 třídy prvních tříd, další rok už ubírali, předloni byl asi 30 dětí převis a letos bylo snad okolo 80 převis. To teď nevím přesně, ale přišlo mi to číslo hodně vysoké.
Ad Bigy - škola asi bude patřit včetně ZŠ k nejlepším, protože nároky o tom svědčí srovnávací zkoušky, které školy podstupují a taky na děti jsou vysoké nároky a když srovnám nároky na vrstevníky naší holky jinde a tu, tak je to hodně znát. Takže i věřím tomu, co nám říkali ve škole, že přijímací zkoušky na víceleté gymnázium zvládnou z jejich ZŠ i trojkaři, ovšem z okolních ZŠ mají často problémy i jedničkáři. Ale uvidíme, jak to dopadne
Horší je, že třeba vloni byť to byla jen a pouze 3. třída tak jsem litovala děti od třeba řekněme rodičů se základním vzděláním, protože x-krát za rok se stalo, že jsem nevěděla, jak mám holce to či ono vysvětlit, páč jsem to sama nevěděla- ještě že máme chytrého tatínka
Učitelku tohle ovšem nezajímalo - zkrátka nepochopila učivo, tak ji to doučte
Asi jsme si na to už zvykli, takže už to bereme jako fakt, prostě mají nejpřísnější učitelku na škole za třídní, tak musíme makat celá rodina... ale jde to, - zase je pravda, že holka brzy pochopila, že chce-li mít jedničky, tak se zkrátka musí snažit - bez snahy, že nebudou.
Ale že by tahle škola byla na druhou stranu nějak výjimečná v řešení šikany... to asi nebude - soudím dle kamarádky, které tam šikanovali obě děti a škola to prý zametala pod kobereček
Jeden už je na střední škole a druhý odešel v osmičce na vlastní žádost na jinou ZŠ (tomu druhému se dokonce vysmívala třídní učitelka a prý mu říkala, že má IQ houpacího koníka před celou třídou apod.
) Takže jak jsem psala, co se učitelů týče, tak i tady jsou lepší a horší...