| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Je to tu pořád dokola, proto si dovolím poučovat:

Botulotoxin je polypeptid, produkt metabolismu bakterie Clostridium botulinum. Ta se vyskytuje především v trávicím traktu kopytníků, existují i typy parazitující na rybách atd. Je to anaerobní sporulující tyčinka, existuje ve dvou formách - vegetativní s metabolickou aktivitou, a pak ve formě opouzdřených spor, které přečkají nepříznivé podmínky - dokážou např. v kontaminované půdě přežívat celá léta.

Sporami Clostridií se můžou kontaminovat téměř všechny potraviny, včetně medu. V čem tkví jejich nebezpečí? Při nedokonalém konzervování potravin jim nechtěně můžeme vytvořit příznivé prostředí k přechodu do vegetativní formy, pomnožení a produkci smrtelně nebezpečného jedu. Botulotoxin působí na nervosvalové ploténce a v nejtěžší formě působí paralýzu všech svalů včetně dýchacích a také např. zástavu činnosti střeva. Pokud se včas odborně nezasáhne, otrava bývá smrtelná. U nás došlo od šedesátých let jen asi ke stovce těchto otrav, ale zažila jsem otravu dvou osob v mém blízkém okolí (zavařené maso na cestu k moři) a bylo to doslova o vlásek.

Jak se chránit proti otravě? Clostridia se množí bez přístupu vzduchu, dříve často v klobásách zalitých sádlem někde v komoře - proto klobásový jed. Opouzdřené spory přežijí klasickou sterilaci, hynou až při teplotách kolem 120st., kterých se dosahuje jen v autoklávech v konzervárnách. Už před více než sto lety ale byla vyvinuta takzvaná frakcionovaná sterilace neboli tyndalizace. Spočívá v tom, že se konzerva po první sterilaci ochladí a po cca 24 hodinách se sterilace opakuje. Případné spory stačí vyklíčit a vegetativní forma se opakovanou sterilací zničí.

Kdy je potřeba sterilovat dvakrát? U všech zavařenin, které nejsou chráněny dostatečnou koncentrací cukru nebo kyselin (tedy netřeba většinou u džemů, sladkých kompotů, čalamád, nakládaných okurek). U výrobků pro malé děti bych tak postupovala vždycky - tedy u těch nedávno diskutovaných výživ. Taky u všech konzerv typu lečo, zeleninový základ pod maso, houby v oleji, u všech masových konzerv. Už jsem tu četla děsivou zhůvěřilost - jak jedna z nás guláš na dovolenou plní do sklenic a obrací víčkem dolů a toť vše - jako u marmelády...

Napadení Clostridiemi u konzervy vůbec nepoznáte. Nemusí být nijak smyslově změněná. Není vyduté víčko, víčko drží - tyto bakterie vzduch ke své činnosti nepotřebují, naopak. Takže pokud si nejste jisti a přesto chcete potravinu konzumovat, důkladně povařte nejméně čtvrt hodiny, toxin na bázi bílkoviny není tepelně stabilní.
Děkuji za pozornost.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.