Přidat odpověď
Jestli někdo byl ve straně nebo jestli někdo byl svině, tak mezi tím já vidím naprosto zásadní rozdíl! Z našeho pohledu se to moc hezky soudí, když jsme dost mladé na to, abychom se nikdy nedostaly do fáze volby. Když jsem byla nějaký čas pionýr, protože jsem chtěla být v klubu "jako Rychlé šípy", tak jsem taky svině? A na tom, jak jsem se v životě chovala jako nezáleží?
Do strany různí lidé vstupovali z různých důvodů. Spousta jich prostě neměla jen nerva na to, aby nevstoupením vytvořili vlastní rodině problémy navíc, někteří neměli reálnou představu o tom, jaké bezpráví komunismus vlastně představuje, ale naivně věřili některým z původních myšlenek a dokonce si třeba i mysleli, že ta strana umožňuje změnu podle názorů lidí, co jsou uvnitř... Ano, někteří to udělali kvůli kariéře - to jistě není nic záslužného, ale také to neznamená, že jsou svině. A někteří svině opravdu byli - a byli svině zřejmě ještě před vstupem do strany. (Dokonce znám i svině, které svině jsou, ale ve straně kupodivu nebyli.) Generace našich rodičů byla lanařená v poměrně mladém věku, dalo se vstoupit "z blbosti", ale na nějaké vystoupení ze strany (na které standardní proces neexistoval) už bylo potřeba riskovat a ne každému to za to stálo.
P.S. Jsem z rodiny, kde většina lidí ve straně nebyla, ale jedna osoba ano. Byla to moje babička, komunismu nevěřila, jen se ho strašně bála, nikomu nikdy úmyslně neublížila a byla nejlaskavější z lidí, co jsem v životě potkala.
Předchozí