Monty,
ale ty nám přece léta vysvětluješ, že jsi něco extra, tak není divu, že nezapadneš
Názory typu "vaření je mužská práce, štrikování ženská" jsou kulturně dané. Naproti tomu tady jsou i biologické odlišnosti. Třeba že muži jsou průměrně vyšší a fyzicky silnější, ženy lépe zvládají multitasking... Tyhle obecné zákonitosti a jejich znalost - taktéž i znalost kulturních stereotypů - člověku pomáhají snadněji se zorientovat se světě, řešit některé situace. Když mi doma vypadne skoba ze zdi, zeptám se u sousedů chlapa, jestli by mi nepřišel vyvrtat novou díru.
Naproti tomu, držet se škatulek a nepodívat se blíž na konkrétního jedince nebo ho dokonce rvát násilím do škatulky, do které nesedí, je zásadní chyba - je to konec konců jen statistika a o konkrétních schopnostech konkrétního jedince neříká lautr nic, vyjadřuje se k "průměrům celků". Kdybych požádala souseda o vyvrtání díry a on mi řekl "já to neumím, u nás vrtá Maruš", byla bych blbec, kdybych nepožádala Maruš, protože mám vrtání v kastlíku "mužská práce".
Jo, jeden stereotyp, který už tady na rodině trochu unavuje mě - holčičky mají dobré známky, protože jsou to "tupé šprtky". Jo, mám relativně hodné holky s dobrými známkami. Tahle škatule na holčičky mi připadá poněkud znevažující.