| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Pokud myslíš, že tobě nebo synovi stanovení/vyvrácení diagnózy AS pomůže, tak jdi do toho. Nemusíš to nikde hlásit, ani ve škole, ani pediatrovi. Papír si můžeš nechat, kdyby něco.

U vysoce funkčního AS sama nevím, jestli má smysl se honit za diagnózou, ale vím o sobě, že nejsem "standard", a že mám zatraceně vysoký práh tolerance. Lidi z Big Bang Theory považuju za zcela běžný typy. Funkční AS je pro mě normální člověk se specifickými projevy, ale na to má podle mě nárok každej. Jeden nesnáší open space, druhej dává krtky do mrazáku, třetímu je 50 a chodí každej víkend na dětský kreslený filmy a čtvrtej rád plánuje trasy napříč Evropou a přesně ví z hlavy, za kolikátou borovicí se zahýbá k pumpě v Beskydech. Nebo vysoce postavený pán, který má byt plný růžových plyšáků. Všechno vzdělaní, zajímaví a příjemní lidé.
Každý máme něco, ať s diagnózou nebo bez.

Když jsem byla v Aple na školení, ptala jsem se přesně na tohle – k čemu je, hýml, diagnóza, nota bene třeba dospělýmu člověku.
Všichni mi řekli totéž – že tomu člověku moc pomůže, když ví, proč se tak či onak chová, diagnóza mu dá paradoxně potvrzení normality. Hodně těch lidi se trápí, připadají si jiní, horší, neúspěšní. Některé z nich nerozpoznaný AS stáhne do depresí a a duševních onemocnění, což je vyřadí z normálního života a ze společnosti často definitivně. Když diagnózu mají, mnohem snadněji si dokážou říct "vlezte mi na záda, já mám NÁROK na klid, nemusím ze sebe nic dělat". Ono to předstírání ne-AS "normality" stojí velké úsilí.
U dítěte to může pomoci třeba při plánování povolání – AS dávají přednost práci s žádnou nebo naopak pořádnou rigiditou (spisovatelé – totální volnost, nebo naopak vojáci – absolutní a přehledný řád).

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.