Přidat odpověď
Hroudo, hele, kdo zná jedno dítě s AS, zná jedno dítě s AS. Ty projevy jsou tak rozmanitý, že se každý děcko projevuje jinak a je fakt, že hodně vysokofunčních AS propluje životem bez diagnózy, sice jako trochu výstřední podivíni, ale v pohodě.
Můj syn má dg. od 5 let a nám to hodně pomohlo - jednak vůči škole, protože už ve školce to vypadalo, že ho vyloučí ze všech vzdělávacích ústavů v mocnářství, a školu by bez asistence nedal, jednak jsem se zbavila pocitu, že mám nejstrašnější děcko ve známým vesmíru.
Věc je v tom, že ty lidi můžou fungovat v pohodě v dospělosti, kdy si do velký míry můžou zvolit způsob práce, kontaktů a obecně trávení času podle toho, co jim vyhovuje, jenže předtím musejí prolízt školským systémem, kterej počítá s "normovanejma" jednotlivcema. A zvládají to děti s AS, jejichž jedinou zvláštností je, že si po každý hodině potřebujou seřadit pastelky v penále podle barev, ale už hůř ty, který jsou alergický na určitý podněty, nemají respekt k autoritám a kvůli sociálním deficitům špatně navazujou kontakty v kolektivu. Tam se pak dají na základě dg. udělat opatření, který to všem zúčastněným usnadní.
Takže, jak psaly holky, jde o to, co od toho čekáš - v čem by vám dg. mohla konkrétně pomoct. Dítě bude furt stejný, ať s nálepkou, nebo bez ní.
Jo, a ještě jeden postřeh - ta dg. pomohla i synovi. Od začátku jsem mu vysvětlovala, že mu některý věci nejdou nebo s některejma lidma nevychází, protože prostě uvažuje jinak, ne špatně, ale jinak. Není divnej, není blbej, není retardovanej, ale AS působí, že něco zvládá výrazně líp než ostatní, a něco zase daleko hůř.
A on se s tím vyrovnal a teď v pubertě, když se to hodně vyhrocuje v kolektivech a ta sociální inteligence je čím dál důležitější ve vztazích s vrstevníky, tak chápe, z čeho pramení jeho problémy, a je ochotnej to řešit.
Znám děti s AS, který byly tichý, nenápadný, škola s nima neměla problém, a dg. dostaly až v tý pubertě, kdy se zhroutily, protože nedávaly ty sociální kontakty v kolektivu a nechápaly, v čem jsou divný a co je s nima v nepořádku...
Předchozí