Přidat odpověď
Hroudi,
tohle nepotvrzuje ani nevyvraci AS. Inteligentni clovek totiz dokaze spoustu veci kompenzovat, treba tedy emoce a vzorce spolecenskych situaci. Nekdo si sam vsimne, ze je jinej nebo chce vypadat ci vyvolavat dojem "jaksepatri".
K tomu, aby dite odmitlo dotycnou fotku zkratka muzou vest rozdilne cesty.
Nekdy neco "skripe", ze si pozorovat vsimne, ale nekdy to AS dava bezchybne. Jenze problem je jeho vnitrni prozivani, i kdyz to dokaze, muze ho to tahnout dolu (jsem vyflusanej, stve me to) nebo nahoru (dokazal jsem to, jsem jako ostatni).
Hodne prehnanej priklad: v mem okoli je dite, ktere vubec nedava socialni situace, emocne je taky mimo. Rodice prisahaji, ze je naopak velmi socialne zamerenej empatickej altruista. Dite pochopilo, ze empatie a altruismus se od nej ocekavaji a natrenovalo jednoduchou scenku, za kterou sklizi ovace rodicu - kdykoli je to mozne, bafne mladsiho sourozence za ruku a nekam ho vlece, obcas na nej pokrikuje ruzne povely. Rodice vidi: citlive dite, ktere se stara o sourozence.
Dite scenar aplikuje na vsechny mensi deti v dosahu, ty to pochopitelne stve, s ditetem nechteji mit nic spolecneho, dotycne dite o ne taky neprojevuje jiny zajem, ani o vrstevniky. Jina socialni interakce u nej skoro neexistuje. Usmev zcela chybi, zadna situace pro nej neni vesela. Rodice usoudili, ze maji vyjimecne samostatne a citlive dite, na ktere je spolehnuti.
Předchozí