řekla bych, že byli přinejmenším kariéristi, pokud byla podmínkou kariéry rudá knížka, tak vstoupili, někdy i pak studovali VUML apod.
nemuseli aktivně nikoho udávat a škodit, to už je zase něco jiného, ale kariéristi to byli, to si není třeba zapírat
dneska pro kariéru děláš státnice z cizích jazyků anebo máš ostré lokty dřív byla podmínkou kariéry příslušnost ke straně
Zase jsem poznala lidi, co měli neukojenou ctížádost a měli dojem, že "nebýt tady komunisti, jakou já bych udělal díru do světa". V mnoha případech by žádnou díru neudělali i tak jen je to takové alibi.
Je tudíž i otázka, jestli rudá knížka nebyla důvodem, proč předstihli druhé, kteří nevstoupili. Ne, že "já jsem chtěl dělat tu práci, tak jsem musel". Může to být i tak "chtěl jsem předstihnout xy, který by sice měl pro tu práci větší předpoklady, ale nevstoupil, tím že já vstoupil, jsem automaticky získal lepší pozici a předstihnul ho."
Protože když si vybírali mezi komunistou a nekomunistou, většinou pozici získal komunista, byť třeba míň kompetentní.
Prostě - vždy to není o velkých schopnostech, které by ti dotyční nemohli uplatnit, někdy je to spíš tím, že chtěli získat náskok před druhými a plusové body v souboji o místo na slunci.