Přidat odpověď
Filipe,
tohle "Přesto ti nezávislí muži v plné síle umírali dvakrát víc, než jejich vrstevníci v rodinách, umírali stejně jako kojenci. I když vezmeme v úvahu, že každá smrt byla příběh sama o sobě, že definitivní příčiny byl různé a že každá nastala v individuálních okolnostech, zůstává otázka: jak to vysvětlit?"
se mi zdá vysvětlit lehké.
Ti muži neměli zkušenosti s lovem zvěře, neuměli lovit pstruhy, nebyli vybavení na přežití v takových podmínkách víc, než ostatní členové skupiny. Jenže to byli muži, fyzicky zdatnější než ženy a obecně se od nich očekávalo, že pokácí stromy na dřevo, pokusí se získat nějakou potravu, zatímco ženy se postarají ve srubu o děti (z nichž některé byly opravdu malé). Takže vzhledem k tomu, že na jejich bedrech bylo vydržet extrémnější zátěž - venku v mraze, fyzicky vysílení, navíc muž potřebuje větší zásobu energie z jídla než žena - tak je jasné, že pravděpodobnost, že někde vysílením umrznou nebo je něco sežere, zlámou si někde nohu a zabloudí, byla vyšší.
Dovedu si představit, že i v tom případě, kdy na výpravu za záchranou odešlo 10 mužů a 5 žen, muži byli ti, co šli v předu, pomáhali slabším ženám, dělali více fyzických činností než ženy. Nevím to přesně, četla jsem jen to, co je na Wiki (docela podrobné, ale není tam vše), ale podle mě byli prostě muži vystaveni větší pravděpodobnosti, že se jim něco stane. Muži šli určitě ve skupině jako první, vyčerpali se víc, atd.
Předchozí