Ter,
a já snad píšu něco o zatýkání?
Pokud máš někde psa přihlášeného, tak jim prostě při vyúčtování vyběhne, žes nezaplatila, pokud ho neodhlásíš. To se občas při stěhování stane, také se nám to stalo. Tak nám poslali složenku. Zpětně jsme vyřizovali, dokdy jsme v místě bydleli...
My se stěhovali přesně v půlce roku, přehlášení trvalého bydliště proběhlo na začátku července 2008. I přehlášení psů. Zaplatili jsme poměrnou částku v novém místě bydliště a měli věc za vyřízenou. Jenže jsme je neodhlásili v tom bývalém místě. V roce 2009 (někdy v půlce roku, protože splatnost je do konce března) přišla složenka s výzvou k zaplacení na rok 2009. Dokládali jsme přehlášení psů a místo, abychom museli platit, tak nám ještě za půl roku peníze vraceli.
Ale prostě dokud psa neodhlásíš, je to jako by byl přihlášený a tys za něj nezaplatila. Pro úřad fakt nic složitého zjistit, kdo zaplatil a kdo ne. A poslat složenku. Když pak nereaguješ, řeší to podobně jako další pohledávky, jako jakoukoliv jinou nezaplacenou daň. Takže ano, pokud to neřešíš, může z toho vzniknout problém velký, ne zatčení, ale právě to, z čeho má zakladatelka strach, tedy navyšování poplatků o penále a jejich vymáhání
. To se samozřejmě řeší až od určité částky, ale myslím, že příběhů, jak z minimálního dluhu vznikají existenční problémy, už tu bylo dost....
Takže teď jde prostě o to psa odhlásit v tom bývalém místě bydliště a doplatit to tam do doby, dokdy tam zakladatelka bydlela. Je docela možné, že jí na starou adresu i nějaká ta složenka došla, ale neví o tom.
Přihlášení v novém místě a doplacení už je na zakladatelce. Klidně by mohla psa přihlásit jako nového, jak už tu někdo radil, v tomto je to čistě na ní, případně na sousedech, kteří by se mohli dojít "taktně" zeptat, zda má psa přihlášeného, což bývá oblíbená praktika lidí, kterým lezou cizí pejsci krkem.
Tady u nás, když jsem našla štěně a sháněla mu bývalého nebo potom, když se ukázalo, že se štěněte asi někdo zbavil záměrně, tak nového páníčka, tak i když lidi navrhovali (na obecním fóru) mi poplatek odpustit, tak jsem se od jedné osoby z úřadu dozvěděla, že mi ta pokuta za nepřihlášení psa hrozila...prostě se vědělo, že ho mám....a to se do šesti měsíců věku pes přihlašovat nemusí...stačilo nedat vědět, že jsem mu novou paničku našla, a pár týdnů po překročení toho věku (vědělo se, kolik mu je, protože jsem to psala na oznámeních, že jsem ho našla) jsem tu složenku do schránky dostala....nevýhoda malého města, že tu všichni o všech všechno vědí a moje blbost, že jsem dala vědět, že toho psa mám a nedala jsem ho do útulku....