V podivné a bohužel místy sprosté diskusi o "ideální porodnici" mě zaujala zmínka o klistýru. Argument, co má vidět miminko poprvé na světě (a že to nemají být hovínka), se používá dost často, často je na něm ukazováno, jak jsou zastánci přirozených porodů fanatičtí (považte, co dopustí!).
Já osobně jsem přípravu (zvolila jsem yal-gel) chtěla výhradně kvůli svému vlastnímu pohodlí, ale co se týče miminka, jemu zřejmě hovínka šťastný příchod na tento svět nezkalí - ono totiž ještě neví, že se to "nehodí". Zato jiné porodnické praktiky, které jsem zažila právě v Podolí, dle mého škodí jednoznačně. Odnesení dítěte na 2 hod. do inkubátoru (podle nich to vyžadoval stav miminka, ale to prý říkají všem, pak jsem zjistila že nebyl žádný důvod), miminko musí čekat na vizitu rozbalené (třeba i 15 minut) - lékař se přece nebude zdržovat tím, že nad vámi stojí a vy rozbalujete miminko, a když doktoři nemají čas, tak si nechají děti na vizitu přivézt (dítě je opět bez matky, a když si dovolilo plakat, přivezou vám ho s dudlíkem).
Nechci na Podolí jen nadávat, mnoho věcí tam bylo dobrých (moc hodné asistentky a sestřičky při porodu, dali mi napít jak slíbili, částečná vstřícnost při diskusi o poloze při porodu, podpora přirozeného tlačení dle pocitů matky...).
Cítila jsem však potřebu napsat, že pro miminko jsou i důležitější věci, než jestli se setká s maminčiným hovínkem (vždyť se snad maminka z jeho hovínka taky nezblázní).
A co se týče argumentu "každý chce něco jiného, proto nemůže být ideální porodnice": nesouhlasím. Každý chce něco jiného a proto dobrá porodnice je ta, která respektuje vaši volbu. Odpověď "to tady dostávají všichni" by neměla mít v porodnictví 21. století místo. Bohužel, skutečnost je jiná.
Předchozí