Ahoj holky, / a kluci / . Mam docela malo casu a i jine starosti a tak uz dlouho jsem na rodine nebyla - deset let ? S o to vetsi chuti jsem si jako stonava precetla cele vlakno a take vlakno, kde si zoufa maminka nad urovni tabora M.A.S.H.a pta se jeslti pro kluka dojet nebo ne..
Jako matka dvou kdysi malych skatu : prvni pohlednice devitileteho z prvniho tabora: maminko, prosim te, prijed si pro me... Je mi zima a mam hlad.Utekla leta, a ted jako matka syna, co vede skautsky oddil, mam rekla bych dost zkusenosti z obou stran.
Podle meho nazoru je ze vseho nejdulezitejsi znalost a duvera ve vedeni oddilu, at je to oddil cehokoliv. Stava se posledni dobou, ze vznikaji tabory organizovane kymkoliv, kdo se zamerenim trefi do chute rodicu a vybeha si razitka. A je lhostejne jestli je to tabor v hotelu nebo na louce pod plachtou. Nejsmutnejsi jsou podle me povazlive inzeraty poradatelu typu : prijmeme vedouci od sestnacti let na vedeni oddilu na tabor zamereny na blebele, praxe s detmi neni podminkou. Cili deti se neznaji, vedeni nezna sve vedouci ani deti a pak je velka otazka, co si cerstve sestnactileta slecna/ mlady muuz/ praktikant/ka ve sve nulove zkusenosti s detmi pocne. A ma na to ctrnact dni .... Bud to nejak dopadne nebo je praktikantka je sikovna a inteligentni a ma chut a nervy a nebo deti uz nikdy na tabor nechteji. kazde dite ma sve vlasnti hranice... A nemusi to byt o tabore jako takovem, sami jiste vite , co s malym ditetem udela nazor autority a to bohuzel ten mlady teenager na urcitou chvili je. Nechci odsuzovat teens, a automaticky jim prisuzovat neodbornost, zle umysly a nebo hrube zachazeni s detmi. To uz vubec ne, ale zda se, ze na velkych anonymnich taborech je to vitana brigada. A nezkusenost a nezralost, a nedostatek casu muze napachat dost skody. Reakce te jedne slecny z vlakna o tabore M.A,S.H tomu napovida. Nepresne cituji tu mladou rozcilenou slecnu : " prece nebude vedouci pri prijmu ditete na tabor u autobusu zdravit rodice,co si mzslite ze jste ??? Vite jak jsou vedouci po peti bezich utahani???? A vyrvani?". Konec nepresne citace.
Takze pokud date sve dite na cizi misto, kde neznate nikoho tezko se muzete o neco oprit. A jste razem rukojmi svych starostlivych / opravnene / bezesnych noci, protoze si vubec nejste jisti, jestli treba nema vase ratolest se vymi stiznostmi pravdu. Pokud znate vedouci a znate jak s detmi zachazi, jake jsou jejich priority a postupy,co je cilem oddilu ale ne jen z internetovych stranek, ale primo z akci deti, spolecnych akci deti a rodicu, setkani s vedenim behem roku, pak vite, cemu mate verit. A co je mozne. Minimalne mate pevnejsi pudu pod nohama.
P.S. jako to dopadlo u me ? Tenkrat mobily nebyly a tak jsem okamzite vlitla do vlaku s batohem jidla a tlustymi svetry a ponozkami a mnoha paragrafy a vyhruzkami pripravena na vedouci, jak mi tyraji ditko .. Dojela jsem na taboriste prekrasne ztracene kdesi v lese na Sumave v deset vecer. Prepadla jsem vedouci, zacala hlasite
, oni / tri asi tak dvacetipetileti kluci/ me s pochopenim vyslechli, vysvetlili, ze mel hlad asi tak dvacet minut pred obedem a zrovna psali pohledy. A ze premysleli, jestli pohled vubec poslat, jestli to pro me nebude moc drsna zprava. Ale ze se rozhodli, ze je to synovo vec, at si pekne zkusi, co to je takhle plasit a jaky dusledek mohou mit takova silna slova. A ze me vlastne / podle mych predchozich reakci behem roku a otazek pred taborem /tak trochu cekaji. A ze potomkovi radce nekolikrat rikal, ze kdyz si na nocni hlidku odmita vzit bundu, tak mu bude zima i nadale. Pak mi dali kafe, frtana a nechali se divat, jak me dite spokojene spi v suchu, precpane cockou s volskym vokem, v kuchyni tac s namazanymi chleby pro nocni hlidku a pro ty co neradi cocku
.
Kdyz uz me tam pekne meli neohlasenou a neznamou, rano jsem jim zahrala figurantku - babu na boruvkach jako ranenou a v bezvedomi - vyzkouseli si na me prvni pomoc, cimz zduvodnili muj nenadaly prijezd. Jasne, ze ditko melo v ocich slzicky, kdyz jsem odjizdela. Ale uznalo, mezi ctyrma ocima se mnou, ze hlad teda melo jen chvili, no .... Od te doby me nikdy nezklamali.
Vedeni oddilu MUSI chapat i ustarane rodice, pracovat i s nimi, informovat a vychovavat a stanovovat limity nejen pro deti, ale i pro nas, silene rodice.
U me se jim vychova povedlo. Nejen z mych deti vyrostli sebevedomi a sobestacni a ohleduplni lide s pevnymi moralnimi zasadami, ale ze me pak oddil vychoval matku co vi, ze se jeji deti umi postarat sami o sebe a i o druhe. A ze svym detem mohu ve vsem plne verit. Diky za to.