Přidat odpověď
U nás má celiakii manžel. Hodně věcí jíme s ním, protože když pak člověk vaří, tak hlídat, jestli BL strouhanku nebo normální... snadno bych se přehmátla.
Omáčky zahušťuju rýžovou moukou. Je chuťově neutrální a opravdu zahustí. U škrobů mám zkušenost, že se nesmí povařit, protože jinak to zase zřídne.
Do polévek dělám nočky z vajíčka + (rýžové) mouky, nebo dávám jemné vlasové rýžové nudle (kupuji v Intersparu).
Chleba peču. Ty kupované chutnají divně, bývají suché, s chemickou příchutí, anebo pekelně drahé. Nejlépe se osvědčil chleba od fy Nominal, mají několik druhů - se lněnou vlákninou, s pohankovou, se sojovou, anebo Rustical. Peču v pekárně. Podařilo se mi to vychytat, ani to nebylo tak hrozné, vlastně podle návodu na krabici to zvládne i manžel.
Z těstovin u nás nejvíce frčí rýžové, dají se koupit v Intersparu i v Kauflandu. Rýžovou mouku kupuju v Kauflandu, zn. Schneekoppe, ale dá se sehnat i jinde levnější.
A ještě doporučuji stránky www.viva-la-vida.cz. Tam se nabízejí věci z Mexika a dá se tam sehnat směs na opravdové kukuřičné tortily. Musím říct, že to není kdovíjaký zázrak, ale zas když se to sní v kombinaci s fazolemi, cibulí, kysanou smetanou, nějakou omáčkou apod., tak je to příjemné zpestření.
A ještě se dá spousta výrobků sehnat v lékárnách. Musí se tam objednat den předem. Do lékáren to dodává nějaká externí firma a zákazník si je objednává podle tzv. APA kódu. Zkus to vygooglit. Čili já si zjistím, že bezlepkové müsli tyčinky mají APA kód XXXXXX, ten nahlásím v lékárně, nahlásím počet kusů, a oni mi to do druhého dne dodají. V JAKÉKOLI lékárně, to je důležitý.
Předchozí