Přidat odpověď
Žubko když to řeknu trochu na plnou pusu, proto spousta žen radši markýruje nějaké miniúvazky, nebo si hraje na OSVĆ, přitom třeba dlouhodobě nevydělává, je to spíš koníček.
Ale je jí trapné přiznat, že "je jen doma".
To není nic proti částečným úvazkům, bacha, tak to nemyslím. Je mi přijde, že i tahle diskuse tak vyznívá, přestože v některých rodinách ve skutečnosti živí manžel, žena dělá jen tak trochu něco, ale nesmí se pojmenovat "je v domácnosti". Přitom je její příjem dost zanedbatelný - a opět, to není nic proti ničemu, jen je z toho cítit, že prostě tohle se v Čechách nepřiznává, žena má být alespoň "formálně vytížena", i kdyby ten přínos byl malý.
Přiznat ale, že dělá "jen servis", znamená přiznat, že "se fláká".
Znovu - jsem všemi deseti pro skutečné sdílené a částečné úvazky, ale jsem proti tomu, aby se muselo něco "markýrovat a zapírat".
Ať jsou ty zkrácené úvazky na normálních místech obvyklé jako jinde v Evropě, nebo ať je normální přiznat, že u nás je situace pro většinu žen tristní a že ta pracovní realizace s dětmi je sporadická. Pokud samozřejmě nemluvíme o ženě, co zapřáhne babičky nonstop. To je v Čechách taky druhý skrytý standart, o kterém se decentně nemluví. Kde fungují babičky nonstop, tam je žena "akční a stíhá", kde nefungují, tam se třeba nuceně "musí flákat".
Předchozí