Přidat odpověď
Inko prosím tě - co to znamená "u nás"?
Nezlob se za blbý dotaz, ale tam, kde žiju já, je zase zvykem mít za ženu na mateřské plnohodnotnou náhradu zase na plný úvazek, nesetkala jsem se s tím, že by žena chodila do práce na jeden den v týdnu.
Prostě se to bere tak, že zaměstnavateli se vyplatí plně vytížená pracovní síla na plný úvazek a ne dohánět někde zaměstnankyni na mateřské a nějak se s ní dohadovat po telefonu.
Odchozí na mateřskou zaškolí plnohodnotnou náhradu.
Já asi budu kapku jízlivá, ale třeba kromě takových profesí, jako je třeba redaktorka /kde si dovedu představit, že píše články v noci a dodává je do redakce/, se ve většině profesí, kde je žena skutečně vytížená prostě čeká, že bude v pracovní době působit na pracovišti každý den alespoň x-hodin, že bude vyřizovat klienty, nebo kolegové budou mít možnost pracovního styku s ní, ne že jí budou dohánět emaily nebo telefonem.
Netvrdím, že se mi to líbí, že je to můj názor, ale taková je prostě běžná praxe, ženy v mém okolí vesměs zaučovaly náhradu, prostě proto, že byly dost vytížené a nebylo reálné, aby po jejich porodu se práce vykonávala většinou z domu, nebo po e-mailu.
Ano, třeba grafici nebo specifické profese můžou dělat většinou externě, ale většina profesí prostě taková není.
A zaměstnavatelé v ČR prostě většinou neskousnou, že by měli ženě dělat nějaké spešl podmínky.
Předchozí