jezis..holky co tady maji za prababicky, ja mela za babicky /myslim tim rok narozeni, jedna ma se narodila 1906, druha 1909/.
No nevim jestli pises nemka proto, ze to meli mozna jine, ale rekla bych, ze svobodna holka znamenala svobodna i v tom nemeckem okruhu /soudim podle sve rodiny/.
Co jsem slysela zase ja ve sve rodine, tak tehdy jeste platil slib manzelsky. Poruseni se dalo dat k soudu. Muj dedecek si babicku vyhlidl na nejakem plese a prohlasil, ze tuto divku chce za zenu a zadnou jinou. Zly jazykove trvdi, ze se pak chtel cuknout a babicka ho uhnala soudne.
...no nevim, ale deti dlouha leta nemeli, dedecek zadne nechtel. Az holt zavelela povinnost k risi a jako spravy nemec si byl nucen poridit dve deti
Moje prababicka prave z babicciny strany jedno nemanzelske dite mela. Nikdy jsem v tomto smeru o ni neslysela nic hanliveho /a to se narodila nejakych 1880/, ale je fakt, ze si vzala meho pradedecka /vzal si ji i s ditetem, a on byl pry moc hodny clovek/ a tim se to asi nejak splachlo. S nim pak mela dalsi dve deti /mezi nima mou babicku/. Ty byly vsechny vychovavany stejne.
Kdyz se nad tim tak zamyslim, jeste za meho mladi se na svobodne matky nekoukalo nijak extra