Přidat odpověď
Myslím, že neměl. (Pardon jestli kecám, tu knížku jsem přečetla sice během pěti dnů, ale vždycky max půl hodiny, takže se mi může leccos motat.) On byl někdy v roce 33 v německým internačním táboře, odtamtud utek, pak byl v tý Francii a myslím že tam se nějak dostal k pasu na jméno Schwarz (to byl myslím nějaký emigrant se skutečným pasem, se kterým se skamarádil a on pak umřel, takže jeho pas "zdědil"). Když už měl ten pas, tak pro něj byla řada věcí jednodušší (detaily už zas nedám), ale stejně to nebyl "normál" - v pasu musel vyměnit fotku, takže při podrobnějším zkoumání by vyšlo najevo, že není jeho, takže se všemožně vyhýbal situacím, kdy by ho musel někomu moc ukazovat.. no prostě fakt složitá situace.
Jinak když o tom přemýšlím, tak je logický, že ta situace v Německu musela mít nějaký vývoj, určitě by v roce 39 Německo nešlo do války, pokud by pár měsíců předtím lidi ještě normálně uvažovali a měli normální možnost se vyjádřit - takže jo, nic divnýho na tom vlastně není. Jen mě nikdy nenapadlo přemýšlet o těchhle každodenních detailech.
Předchozí