Přidat odpověď
Jen tak namátkou, co jsem pekla v poslední době :
Sušenky Masaryčky
Suroviny:
170 gr lískových oříšků
300 gr hladké mouky
2 žloutky
200 gr máslo
100 gr moučkový cukr
1 lžíce tmavého kakaa
Postup:
Oříšky namočíme den předem do vody, aby změkly ( Pozor, mohou obarvit světlou plastovou misku). Z rozměklého másla, mouky, žloutků cukru a kakaa vypracujeme vláčné těsto, do kterého až nakonec zapracujeme i ořechy. Vytvarujeme váleček ( cca 4-5 cm v průměru), který zabalíme do potravinářské folie a dáme asi na dvě hodiny do mrazáku, aby ztuhl( pozor, nesmí zmrznout). Po vyndání krájíme ostrým nožem kolečeka asi 5mm široká. Pečeme zhruba na 160C (horkovzduch). Ve chvíli, kdy se po zmáčknutí netvoří v sušenkách důlek, tak troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít.
Varianty:Oříšky lze namočit i do rumu. Lze použít i vlašské ořechy a místo kakaa do těsta zapracovat 1-2 lžičky mleté skořice.
Kefírová buchta
Suroviny:
3 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 vrchovatý hrnek moučkového cukru ( lze i méně)
½ Hery
2 lžíce kakaa
2 hrnky kefíru ( ½ litru)
2 lžičky jedlé sody.
Navíc lze přidat i oříšk, rozinky, mandle...
Postup: V míse nejdřív smícháme sypké přísady, pak přidáme vejce, kefír a rozpuštěnou Heru, promícháme a vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme ve středně prohřáté troubě asi 25 minut. Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou nebo citronovou polevou a ozdobit.(lze použít i jako základ na muffiny)
Trdelníkové rohlíčky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
těsto:
3 dcl mléka,
2 žloutky,
62 g rozpuštěného másla,
1 dcl oleje,
10dkg kryst. cukru,
0,5 kg polohrubé mouky,
¾ kostky droždí, případně odpovídající množství sušených kvasnic
sůl
nahoru:
62 g másla,
1 - 2 bílky,
ořechy nebo mandle
moučkový cukr s vanilkou
skořice
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny vložit do domácí pekárny v pořadí, jak je uvedené v surovinách na těsto, nechat vykynout, případně zadělat klasické kynuté těsto . Po vykynutí rozdělíme na 5 -6částí. Každou postupně vyválíme na kruh o výšce cca 3-4mm . Potřeme rozpuštěným máslem,dle velikosti rozdělíme na 6-8 trojúhelníků, které postupně zatočíme na rohlíčky (od širší strany k užší). Pak jemně rozmícháme bílky metličkou a potřeme jimi rohlíčky a pak posypeme v mletých oříškách nebo mandlích . Pečeme na 170° cca 15 minut do zlatova na pečícím papíře. Nakonec posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou/vanilkovým cukrem a skořicí. Z této dávky je cca 40 ks rohlíčků. Nejlépe chutnají hned po upečení.
Předchozí