Katko, osobně se za odborníka na typografii nepovažuji, jsem jen poučený laik. Rozdíly sice vidím, ale neumím to vždy správně pojmenovat. Nicméně manžel, který ve škole z písma trojku neměl, a navíc to je jeho velmi oblíbené téma, ti vzkazuje následující:
Základní rozdíl je v ose písma - CS má osu kolmou, kdežto GDI šikmou.
Dále mají písma jiný poměr výška/šířka, GDI je užší.
rozdíly v písmenech
zcela jiné G
jiné Q, q
jiné S, s
jiná šíře f, j
písmena b,d, e, f, l
GDI nemá serifovou variantu pro l, a to ani v kurzívě, takže je zvlášť pro děti snadno zaměnitelné s I.
rozdíly v číslicích:
hlavní rozdíl: u CS ve velikosti verzálek, u GDI ve velikosti mínusek
největší rozdíly jsou ve tvarech čísel 4, 5, 6, 9
mimochodem, v této diskus jsi psala "Jo, ještě navíc Lencová vymyslela tiskací a říká mu psací". A hlavně si Lencová mne ruce, jak se jí podařilo lidem vnutit, že tiskací písmo = Comenia Script. Pro mě je to prostě tiskací písmo." Problém je v tom, že v odborné terminologii se termín "tiskací písmo" vůbec nevyskytuje. Holt jsi ve škole tu trojku měla právem.
Sestrou Lencové fakt nejsem
, v životě jsem ji nepotkala. A ano, zvolila jsem v této diskusi už poněkud méně příjemný tón - protože nemám ráda, když se kvalitní práce někoho druhého zpochybňuje (pomalu že snad Lencová něco obšlehla či co), když je dotyčný podezříván kdoví z jakých "tetiček a strýčků" a podobně. Jak by s povzdechem řekla má zesnulá babička, "Mamma Mia!"