| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Dali mi neuvěřitelnou spoustu lásky, času, péče.
Byla jsem u nich od 6. týdne, kdy mamka musela nastoupit zpět do práce (pod pohrůžkou ztráty zaměstnání) do 6 let, kdy jsem šla do školy. Původně jsem měla jít do jeslí - bylo to tak naplánováno před mým narozením - a babičky se mne sželelo. Mamka z práce přišla odpoledne k babičce, chvíli si se mnou pohrála a pak odešla k tátovi a bráchům domů. V pátek mne vyzvedla a vzala mne domů. Nikdy jsem nechodila ani do MŠ.
Když jsem pak chodila do základky, tak děda denně ráno přijel k nám domů, aby mne mamka nemusela budt brzy ráno (do práce odcházela v 5:15) a děda počkal do 7, kdy mne vzbudil, učesal, dal snídani a dovedl mne do školy. Pak odjel k sobě domů, kde babička vařila oběd, nabalila ho dědovi, děda mne vyzvadl někdy ve 12 ze školy, dovedl domů, dal oběd a odvedl na kroužek....
Když už jsem chodila do školy sama, nechodil uřž ráno, ale oběd nosil celé mé dětství. Nikdy jsem nechodila do školní jídelny a naši v práci na obědy....

Nejstarší vzpomínka? Asi tak 2,5 roku, klečím na židli u "mycáku" (u babičky v kuchyni, stůl, s obrovským šupletem, kde byly 2 lavory na mytí nádobí), babička na vále dělá koblihy - ty pravý, co se vyválelo těsto, sklenkou naznačila kolečka, na každé kolečko dala lžička marmelády, pak se na to položil druhý plát těsta a sklenkou vykrojily podle kopečků marmelády koblihy. A já mám v rukách kousek kynutého těsta a z toho dělám "ptáčky pro tatínka". Tatínek nesnášek koblihy s marmeládou, z marmošky ho pálila žáha, tak se mu extra smažily takové válečky těsta, co se na nich udělal uzel a jeden konec nastřihl jako zobáček.
Něco takovéhoto, ale babička to dělala z koblihového těsta a smažila:

Navíc babička si u každé práce zpívala, takže díky ní znám spousty a spousty písniček, hlavně lidových. Pak taky vykládala krásné pohádky a básničky, leccos si od ní pamatuji dodnes.

O dědečka mám dvě věci: vžycky mi říkal, že jak je člověk kulturní se pozná na jeho písmu a na čistých botách. Jistě, že jsem to nebrala hned, jako dítě jsem byla vemi vzpurná a jako puberťák asi na zabití.... A pak šel život dál a já se přistihla, že neumím vyjít z domu v botech. které nejsou naleštěné. Bot mám pár párů (asi 6 párů), ale snažím se o kvalitní kožené boty, o které se velmi pečlivě starám.
Písmo jsem měla hrozné celou základní školu. Když jsem v 15 šla na gympl, řekla jsem si, že jsem přece kulturní člověk a to musí být na mém písmě vidět. Začala jsem psát pěčlivě, hůlkovým písmem a to mi zůstalo dodnes. Pravda - když jsem někdy v 22 nebo 23 učila prvňáky, musela jsem se naučit znovu psát perfektní "písankové" psací písmo a umím ho dodnes, ale když píši běžně, píši hůlkovým písmem, které mám "díky dědečkovi".

Ano, babička a dědeček mi toho dali mnoho. To, co tu píšu se týká prarodičů z maminčiny strany.

Babičku z tatínkovy strany jsem vůbec nepoznala. Zemřela dost mladá - ve 48 letech. Ale i od ní mám velký dar - dala mi jméno. A podle mého tatínka i hodně povahy a vzhledu. Dědečka z tatínkovy strany jsem viděla každé léto 14 dní. Velice jsem ho milovala, pokaždý jsem dostala dárek (prý dodatečný k narozeninám a předběžný k vánocům), takže jsem od něho dostala třeba zlaté pecičky naušnice, které od 10 let nosím dosud, dostala jsem kytaru, kterou dodnes miluji a zdědila jsem obrovský smysl pro humor. Učil mně bulharské písničky, pamatuji si, že jsme seděli na dvoře na schodech, okolo něho asi 10 vnoučat (vžda jsme se u něho na prázdniny sjížděli) a on nám povídal a zpíval. I tam jsem dostala obrovskou spoustu lásky a péče.

Kéž bych jednou svým vnoučatům byla takovou babičkou, jako se jich dostalo mně....

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 7+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.