| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Taky zareaguji, za komunismu jsem prožil více let než za demokracie - zatím. Tehdy to moc důstojný život nebyl, ponižování např. od celníku i při cestě do NDR. Ale byla zaručená práce a jistota odchodu do penze v 60 letech. Důchod nevelký, ale stačil k pokrytí nutných výdajů.
Ve firmách buzerovali bolševici, ale lidi drželi víc při sobě. Dřív lidi klidně v práci kritizovali režim či vedení firmy. Dnes ve firmě proti vedení firmy či šéfovi si nikdo nedovolí nic říci. Přátelské prostředí není, jen je navenek přátelštější, ale je to jen neupřímná fasáda. Ano, člověka vysát a pak propustit. Tehdy neexistovalo dnes tak běžné pracování přesčas - nejlépe neplacené. To tehdy nebylo.
Pokud jde o byty, bylo to složitější. Já odmítal být v odborech (ROH), takže podnik mi byt nepřidělil. A jinde mi řekli, že dají byt tomu, kdo se zapojí - tím mysleli víc než roh, zkrátka tzv. politickou angažovanost, neboli lézt bolševikovi do řitě.
Potraviny byly tehdy horší - mléko, kuřata - bifenyly ze silážních jam. Stačí si všimnout, že průměrný věk se výrazně prodlouži u mužů i žen. Taky jsou dnes potraviny výrazně levnější. Ano, dnes např. uzeniny jsou nekvalitní, protože lidi kupují mnohdy to nejlevnější. Tehdy naopak se koupilo, co bylo kvalitní. Ale za tehdejší cenu, nebo i její zlomek - je dnes dostupné i velmi kvalitní. Např. tehdy stálo kilo kuřete 30Kč, kilo brambor na zimu 2kč - průmě. plat 3 tis brutto za měsíc a to každý neměl. Bar. televize cca 16 tisíc, kazeta 60-100Kčs. Životní úroveň je dnes asi dvojnásobná, jenže bohatší jsou ještě bohatší a chudí ještě chudší.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.