"Ta iniciativa je velkým krokem kupředu oproti stávajícímu stavu, i když třeba pro mě má k ideálu stále daleko. "
Problém je v tom, že ta iniciativa neví, v čem je problém, tudíž ho nemůže vyřešit. A není to existence spotřebního koše, ten v zásadě není špatný (i když by mu nějaké kosmetické úpravy prospěly). Spíš jde o to, že ti lidé, kteří pracují ve školních jídelnách, nemají mozky na to, aby dokázali vymyslet, sestavit a naplánovat dobrá a zdravá jídla tak, aby zároveň naplnili spotřební koš. Takže se melou pořád dokola stará jídla, protože to vychází a je to jednodušší.
Když se do toho chce pustit někdo průměrné inteligence, kdo má ale ponětí o zdravé výživě a rád by něco změnil, tak mu ty jeho nápady jednoduše na ty všechny předpisy nesedí a nejraději by spotřební koš zrušil. Jednak obvykle stejně neví, jak přesně funguje a pak, když to zjistí, tak mu dojde, že je těžké to všechno napasovat.
Jednoduše – ten, kdo ví, jak koš funguje, nezná nějaká normální jídla, a ten, kdo je zná, tak neví, jak to udělat.
Vím, o čem píšu, řešila jsem to několik let. Je na to potřeba speciální mozek, třeba Angreštin