Přidat odpověď
Ne, withep, není mimo.
Spotřební koš slouží k tomu, je mi líto, ale je to tak, aby jídelny nešidily jídlo na výživových hodnotách nad snesitelnou míru. Kdyby nebyl limit na kdeco, tak by vařily nejlevněji, jak možno (a ne ani tolik z touhy jídelen, ale spíš z touhy rodičů platit za obědy co nejméně), tj. samá moučná jídla a zejména pouze moučné přílohy, což je to zřetelně nejlevnější. To je to, co jim koš nedovoluje, povinnými limity pro brambory, zeleninu, luštěniny... tomuhle co nejlacinějšímu vaření brání (limity jsou horní, dolní, omezené, neomezené..liší se to pro každou skupinu, viz vyhláška). Konkrétní limit konkrétních položek by stál za revizi (brambory rozhodně), ale koš jako takový ne. Zrušení koše by byl průser jak mraky.
bylo by teoreticky možné koš nadefinovat ne na skupiny potravin, ale na zastoupení živin (trochu podobně, jako v nemocnicích) bílkoviny živočišné, bílkoviny rostlinné, jednotlivé skupiny vitamínů...ale to by potom musely mít vedoucí jídelen navíc vzdělání dietních sester, aby s tím dokázaly pracovat. Jinak je to utopie, podle takových položek by jídelníček sestavit nedokázaly. Hmatatelné známé suroviny jsou uchopitelné a dokážou navést dostatečně k vytvoření rozumného jídelníčku.
Předchozí