Přidat odpověď
O ruských důstojnících mi jako 15letému klukovi vyprávěl řemeslník, když jsem mu pomáhal. V Karlových Varech zabrali nějakou vilu, tam měli štáb. Jeho slovy, mýt se chodili do klozetu, prože viděli, že tam teče voda. A s.át chodili do vany, protože oni prostě neznali ani jak vypadá koupelna, ani jak vypadá splachovací záchod. Toto byli důstojníci, tedy ti vzdělanější.
Řadoví vojáci - byli mezi nimi i trestanci, ale spíš to byla masa obyčejných lidí z primitivního národa. Mnozí s osobní statečností, většina z nich plná nenávisti vůči Němcům. Když se jim dostal nějaký do rukou, tak případy jako umlátit, nebo svázat drátem, polít benzínem a uplálit, to nebylo ničím neobvyklým. Vůbec nemluvím o znásilněných Němkách, stačí případy českých žen a dívek. Ta nenávist plynula jednak z brutality, jak si německé síly počínaly v Rusku a pak byla hlavně živena propagandou nenávisti. Tatáž propaganda nenávisti, kterou používá Putin nyní. Lidi si ani nevšimnou, že je jiný nepřítel. Ale samozřejmě jsem vděčný za ruskou pomoc při osvobození a vážím si padlých sovětských vojáků.
Vadí mi spíš to neustálé omílání ruských obětí, v kontextu, kdy jiní padlí za vlast, o nich se nesmělo mluvit případně se jejich přínos zpochybňoval, např. u atentátu na Heydricha. Ti hrdinové z východní fronty se klidně ocitli ve vězení nebo i na popravišti, případně "jen" byli vyhozeni z funkce a dostali jen podřadnou práci. Když na náměstí v Moskvě protestovali nějací váleční veteráni, Putin na ně poslal policejní oddíly, ti je vláčeli po zemi a vůbec se s nima nemazali. Zkrátka po bolševicku, připomínat něčí zásluhy na východní frontě, kdo pak upadl v nemilost režimu, to byl (téměř nebo i doslova) trestný čin. Zkrátka mluvit o válečných obětech a zásluhách, to smí jen ti, kdo vládnou v Moskvě, oni určí, kdo se bude uctívat a o kom se bude povinně mlčet.
Mám i osobní důvod být střízlivý, pokud jde o památku zemřelých. Jsem protestant a ne katolík. Kult svatých a různé legendy o nich, to mi bylo vždy cizí. V pravoslaví je tento kult a legendy patrně ještě větší. Ateistický sovětský režim tu vybudoval kult, nové uctívání, jinak řečeno bohoslužbu, místo pravoslavných svatých přišli svatí, které vytvořil nový režim. V tom kultu se pokračuje i dnes, přestože křesťanství naoko má v Rusku svobodu a nevládne už vyznávání ateismu. Ten kult a noví svatí totiž fungují, dokazuje to např. ruský národ, který vetšinově Putina podporuje. Já odmítám tyhle svaté a jejich kult, padlé můžu uctít i bez ruské Putinovy taktovky.
Předchozí