Carollyn,
ale zadat to příbuznému jde v případě, že ti lidi spolu dokážou JEDNAT NA ROVINU (tj. říct si na rovinu, jak jim to vyhovuje).
Jakmile se okolo toho začnou dělat takovéhle "tanečky" (a jak vidím, spousta lidí je dělá a ještě si myslí, že je to jejich výsostné právo), tak je opravdu menší opruz i s ohledem na vztahy v rodině si to koupit od cizího (ale když vidím Tvůj přístup, že i to je vlastně sprostý, tak to pokud možno nikomu v rodině neříkat).
Ale vážně - nemyslíte, lidi, že všechny tyhle problémy plynou z toho, že ti příbuzní od sebe vzájemně očekávají nějaké výhody a bonusy z titulu toho, že jsou příbuzní, případně si myslí, že ti druzí to budou od nich očekávat a proto je blbý si říct plnou cenu a je to nutné nějak pitomě kamuflovat.... jděte mi s tím někam. Fakt nevidím jediný důvod, proč povinně kupovat u příbuzného, natož pak aby mi on ještě vyčítal nebo nesl úkorně, když koupím od konkurence.
Jediná cesta - v momentě, kdy chci poskytnout službu, tak "neznám bratra" - když poskytuju, tak si napočítám tolik, kolik bych napočítala komukoli jinému (dobře, tak na spodní hranici) a totéž očekávám i od druhé strany. Pokud budu mít CHUŤ tu službu poskytnout levněji nebo i zadarmo, tak samozřejmě můžu, ale druhá strana to nemá co ode mě očekávat nebo se dokonce urážet, když to tak nebude. Pokud mi to nebude vyhovovat, zdvořile poděkuju a bez zášti a pocitu, že "mám na něco nárok" se obrátím na někoho třetího.
Když se člověk chová jako dospělej, tak mu to ušetří spoustu nervů a zlý krve.