Štěně si pořizuješ tak dvouměsíční (mívá 6 - 8 týdnů). První týdny jsou spíš o zvykání si na sebe a nošení (chození) ven. Takže miminko mi vychází tak na 7 měsíců věku štěněte. Což je zhruba doba, kdy už je schopné učit se první povely (my tak začínali s agility, takže třeba "ke mně" už pejsek uměl), ale pořád je to štěně, které bude potřebovat hodně pozornosti. A děti budou nadšené z toho miminka, ty budeš mít co dělat kolem, takže dost rizikové období
.
No a pak k tomu, kdy pořídit. Ono jde o to, abys sehnala. V zásadě už teď bys měla mít vytipované nakryté a skoro rodící fenky, aby ti to na ten srpen vyšlo
.
A to slibování dětem a odkládání...je to těžké. Pokud chceš štěně pořizovat víceméně na léto, pak ten příští rok by to asi vycházelo ještě hůř, doma půlroční mimino, co začne lézt, do toho štěně, u kterého venčení ještě není spolehlivé...za další rok pořád ten samý problém...další rok ještě problém všetečného a "bezcitného" batolete (jako že ještě nemá odhad ohledně síly stisku a manipulace se štěnětem)...prostě mi to vychází, že když ne teď, tak nejdříve za 4 roky
. Ale to spíš podle mých pocitů. My si pejsky pořídili už před dětma, k mimču bych pejska asi nepořizovala, ale u mě to může být zkreslené, protože jsem těch prcků měla víc najednou a v tu dobu šli pejsci hodně stranou.