1) Příliš obecně položená otázka.
Studium na lékařské fakultě Univerzity Karlovy bude zřejmě dnes stejně náročné a kvalitní jako před 30-ti lety.
Z některých absolventů různých poboček VŠ v okresních městech, soukromých VŠ a nyní neatraktivních "zavedených" VŠ mám osypky (co se jejich intelektu a znalosti problematiky týče) - tam je kvalita a náročnost zdá se mi max. na úrovni maturity před 30-ti lety
Před několika měsíci jsem slyšela přednášet doktorantku sociologie na Univerzitě Karlově a několik týdnů na to vystudovaného historika - a byla jsem zděšena. Ta slečna nedokázala souvisle mluvit tak, aby to mělo hlavu a patu, fotky do prezentace byly dělány z mobil. telefonu
... no hrůza.
Historik se zapouzdřil v jednom tématu ze třech, o kterých měl hovořit. Některé informace zopakoval i 5x během cca 30 minut, pořád dokola říkal to samé, přednáška neměla spád... A když se z publika začalo ozývat, aby se přesunul k dalšímu bodu, rozčílil se a řekl, že komu se to nelíbí, může odejít. Což následně udělala značná část publika...
2) Mám technickou VŠ, v té době poměrně atraktivní. Už přijímačky byly husté síto a poté matematika a fyzika. Na jedné z prvních přednášek nám řekli, že dle jejich mnohaletých pozorování nás bude promovat pouze polovina - a měli pravdu. Jak to tam vypadá nyní, netuším.