Přidat odpověď
Přesné složení mastných kyselin nevím, ale na wikipedii se píše toto:
Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů. Hlavní složkou je kyselina laurová a kyselina palmitová. Palmový olej obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které jsou obecně spojovány se vznikem aterosklerózy. Množství těchto kyselin je dokonce vyšší než ve vepřovém sádle. [1] Přispívá tak ke tvorbě cholesterolu v krvi. Palmový olej snáší vysoké teploty. Nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se jak při přípravě pokrmů (fritování a pečení), tak jako důležitá složka při výrobě biopaliva. Tento olej může být obsažen ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách, v čokoládě, nugetě, instantních polévkách, bramborových lupínkách a v mnohých dalších potravinách. Přidává se ale i do mýdel či kosmetiky.
Předchozí