| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Líbí se mi, co píše Bouřka, je fajn přečíst si něco od někoho s časovým odstupem. Jako léčebná strava na pročištění, souhlasím. Stránky znám a navštěvuju už déle - pro inspiraci a jako zdroj informací. Letos na jaře jsem prodělala ten jejich masopust, a i když k makrobiotice mám pořád daleko, mám moc dobrý pocit z toho, že jsem zvládla vypustit některé potraviny a celkově zlepšit svoje stravování, opravdu se cítím lépe a jsem asi poprvé v životě spokojená se svou váhou a postavou.

Praktikovat MB je relativně náročné, ale jde to. On problém není v MB; problém je v tom, že většinová populace najela na průmyslově-tržní systém výroby, pořizování a skladování potravin. Přijde nám normální (nebo nám ani nepřijde na mysl), že se maso, mléko a vejce vyrábí (=ne chová), že zvířata trpí a živočišné produkty jsou nekvalitní, pak se ještě dál průmyslově zpracovávají, chuť, konzistence, skladovatelnost se honí koktejlem éček... Rostlinná strava to samé, rostliny nevím, jestli trpí, ale země současným konvenčním monokulturním a chemickým zemědělstvím trpí určitě. Pak se to všechno ještě vozí z jednoho kouta světa na druhý, zase, země trpí. Takže pokud toto teď považujeme za normální, přijdou nám makrobiotici jako pošuci. Přitom oni nejí až tak odlišně od našich prarodičů a praprarodičů.

A já? Dala bych si jednou týdně maso, kdybych věděla, že to zvíře běhalo po trávě pod širým nebem. Takové maso málokdy seženu, tak ještě rybu. To stejné s vejcem - tu a tam od "outdoorové" slepice. Mléko bych nejraději nekonzumovala vůbec, i když občas třeba v buchtě pozřu trochu bílého jogurtu. Mandlové mléko je dobrá alternativa, fajn jsou i obilná, ale neumím je udělat doma taková, jaká se prodávají v krabici. Co se týče mouky, kupuju už vesměs jen celozrnnou (pšeničnou, špaldovou, žitnou, ječnou, pohankovou...). Naučila jsem se připravovat a jíst spoustu obilovin. Říkám si, proč se u nás ve velkém jí vlastně jen rýže, když tu máme řadu domácích obilovin - ječné kroupy, jáhly, pohanku,...? Cukr jsem omezila, ale původní snahu ho zcela nahradit zatím vzdávám, ječný slad má takovou pachuť a sirupy (rýžový aj.) jsou drahé. Kupuju jen nerafinovaný, stejně tak oleje. Doma (na RD) to jde, vařím oběd pro sebe a nejmladšího, takže často echt MB. Snídaně flákám, veřeče bývá kompromis nebo chystám dvě jídla. Horší je to s cestováním, buď si s tím člověk dá práci nebo to holt dočasně do nějaké míry odflákne.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.