| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Pomalu se posouváme k tomu, co tu bylo, jenže to je daleko horší. Dřív lidi důchody neměli vůbec, před mnoha lety. Na venkově ovšem lidi měli majetek, statek či hospodářství. Ve stáří přešli na vejminek, v hospodářství hospodařili mladí (tedy střední generace). Ti místo nájmu rodiče živili, což velký výdaj nebyl, dál staří dle možnosti trochu vypomáhali a dále, měli i něco našetřeno. Kdo chodil do práce, tak si mohl na penzi spořit do fondu a nebo si spořit v záložně.

Dnes to je horší, protože na sociální, tedy i důchodů platí člověk opravdu těžké peníze. Pokud někomu chybí třeba 15 let, odečtěme ještě, co dotyčný bral na nemocenské ap. - tak i jen na ten důchod dotyčná osoba zaplatila za leta zaměstnání opravdu dost peněz. Nedostane však vůbec nic, v 70, výhledově v 75 letech dostane možná minimální sociální dávky. Přitom muži si v průměru dožívají 72-3 let, i když někdo dožije 90, tak na jednoho takého tu zas je daleko víc těch, co se nedočkají té 70.

Spravedlivé by bylo lidem dávat, co tam kdysi sami vložili. Pracoval jsi málo let, dostaneš málo - ale dostaneš aspoň něco. Solidární je zajistit těm, kdo by neměli ani minimum, nějaké životní minimum. Náš důchodový systém, platný i výhledově možný není ani spravedlivý, ani moc solidární. Přitom znám lidi, co žijí v cizině třeba 15 let a budou tam mít důchod. Ne jako ti, co tam spořili 35 let, ale poměrnou část. U nás dostanou almužnu 5 let po nároku na důchod, což je nyní v 70 let, výhledově by mělo být v 75. Tedy průměrný muž se toho nedožije.

Komunisti kdysi znárodnili důchodový fond, to se prožralo - rozpustilo v rozpočtu. Podobně Klausova privatizace, rozprodalo se pod cenou a peníze se opět prožraly. Zdánlivě vyrovnaný rozpočet díky jednorázovému rozprodeji. Dávno tu mohl být fond, který by měl peněz na důchody dost. Mně by bohatě stačilo, abych dnes nedoplácel na dnešní důchodce, když mně jednou nikdo asi nic nedá a dostanu maximálně část toho, co jsem kdysi sám vložil. Dostanu to ovšem jako milodar.

Já bych vážně radši zrušil důchody, placení nemocenských dávek a invalidy bych financoval z rozpočtu.Tvrdím, že i kdybych hospodařil špatně, tak bych si ušetřil daleko víc peněz, než co jednou snad dostanu jako milodar. Politici populisticky řeknou, že je nemožné zrušit důchody a další dávky. Jenže oni pro dost lidí důchody zruší, jedněm kvůli nezaměstnanosti, nedokončenému studiu vš, dětem, druhým jen tím, že se ho nedožijou, stálým posouváním věku.

Takový Kalousek nabízel šalamounské řešení. Možnost ukázat, že mám peníze (ve fondu) a mám zaručený nějaký příjem. Pak dotyčný nemusí platit zdravotní pojistné ani být buzerován z úřadu práce. Tohle je ukázka, že člověk od určitého věku je těžko zaměstnavatelný, jenže se mu řekne, že do důchodu až od 65 nebo 70 let. Když by důchody vůbec neexistovaly, tak by se lidi dle toho zařídili. Takhle se dle toho nezařídí a důchody mít nebudou.

V předminulém století měli aspoň chudobince, starobince. V angličtině workhhouse, tam chudí staří lidé dělali za ubytování a stravu nějaké podřadné práce. Sice tvrdé, ale lepší než nedostat vůbec nic.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.