Přidat odpověď
Aachje, bavorské vdolky dělám podle tohohle receptu: http://www.recepty.cz/recept/bavorske-vdolecky-1020
přidávám do těsta ještě lžíci rumu a potírám povidly, navrch ušlehám sladkou šlehačku a do ní ještě opatrně nakonec zašlehám 1 plnotučný tvaroh.
Vdolky jsme pekla zatím párkrát, rodina spíš chce ty bavorské.
Vdolky
Suroviny:
1 kg hladké nebo polohrubé mouky
50-100 g rostlinného tuku
60 g cukru
1 žloutek ( nebo 1 celé vejce)
42 g droždí ( 1 kostka)
1/2-3/4 litru mléka
1 lžička soli
Postup: Necháme z mléka, kvasnic a cukru vzejít kvásek, který přidáme k ostatním přísadám a důkladně vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu kynout v teple. Pak rukou ( nebo pomopučenou lžící) odtrháváme stejně velké kousky, ze kterých vytvarujeme malé bochánky. Ty na vále nebo plechu ještě zmáčkneme dlaní a necháme chvíli kynout ( můžeme v průběhu kynutí obrátit a trochu zmáčknout). Pečeme ve středně vyhřáté troubě na plechu s pečícím papírem. V průběhu pečení vdolky obracíme a potíráme rozšlehaným vejcem nebo mlékem s trochou cukru. Vdolky pečeme samotné, ty pak podáváme potřené švestkovými povidly, posypané strouhaným tvarohem a se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Můžeme je také posypat před pečení kmínem nebo mákem a solí, tyto už pak neobracíme.
Předchozí