| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Už asi ztrácím zdravý objektivní pohled na situaci: máma má v poměrně mladém věku (65 let) demenci vaskulárního typu v kombinaci s Alzheimerem (sami doktoři přesně nevědí), první příznaky se projevily zhruba před čtyřmi lety, stav se zhoršuje. Momentálně je zcela závislá na péči druhé osoby a je nutný 24 hodinový dohled (ničení a přemisťování věcí, agresivita, močení a vykonávání stolice na různých místech, naprostá dezorientace časem a místem). Protože my se sestrou máme malé děti a naše pomoc byla pouze dodatková, celou dobu se o ni staral doma náš táta. Letos na jaře mu však už došly síly a domluvili jsme se na ústavní péči.

Ze začátku to šlo dobře, ale pak začala být nervóznější, nakonec údajně napadla jinou pacientku. Zařízení ji nechalo odvézt do psychiatrické nemocnice na zklidnění a zaléčení. Tam je nyní asi dva týdny. Bohužel tři dny zpátky ulehla s horečkou, momentálně leží na kapačkách, nekomunikuje, přijímá občas pouze mixovanou stravu + Nutridrinky. Horečka vždy demenci zhoršuje, takže nevíme co bude. Zánět v těle ani zápal plic zatím nemá. Může se uzdravit, ale může to dopadnout špatně. To nám nikdo neřekne.

No a my jsme si na začátku léta zaplatili dovolenou (je složena 40% záloha na ubytování, dopravu máme vlastní). Pobyt má začít zítra. Já rozhodně nikam nepojedu, vím, že jí nemůžu nijak pomoci, ale prostě nechci jet. No a manžel včera přišel s tím, že by jel on sám se starší dcerkou a s kamarádem. S kamarádem proto, protože manžel neumí žádný jazyk a sám není schopen se domluvit ani v hotelu, ani v restauraci (dovolenou máme domluvenou na vlastní pěst, není tam žádný delegát z CK). Komunikaci by tedy zajišťoval kamarád.

No a já teď mám smíšené pocity - na jednu stranu chápu, že jsou tam peníze, která propadnou, že manžel nemá a nikdy neměl vřelý vztah k mé matce, že by se dcerka taky měla nadýchat čerstvého vzduchu a užít si léta, když skoro celé dva měsíce byla nemocná a nebyli jsme nikde. Na druhou stranu je mi líto, že mě tu tak nechají s druhou dcerkou (6 měsíců), že kdyby se mámě přihoršilo, budu tady na to sama a bez opory. Co vy? Jak byste reagovali?

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.