Přidat odpověď
Domácí musli dělám léta, kdysi jsem základní recept vyčetla z kuchařky Pavly Momčilové, ale vyrábím si je od oka podle sebe. Vločky dávám sušit do trouby - základ jsou ovesné, ale když mám cestu do obchodu se zdravou výživou, přihazuju k nim ještě žitné, pšeničné, ječné, pohankové, prostě jakékoli jiné. Suším asi hodinu v troubě na 50-60 stupňů, občas prohrábnu. Mezitím si krájím sušené ovoce - rozinky, brusinky, meruňky (ty sířené proplachuju a suším s vločkami), křížaly. A oříšky: mandle, lískáče, vlašáky. Přisypávám semínka: slunečnicová a dýňová, někdy trošku lněných. Promíchám s vločkami, nechám pořádně vychladnout a skladuji ve skleněných zavařovacích sklenicích. Nedoslazuju. Já si je dělám na teplo s mlékem a strouhám do toho jablko nebo krájím jiné ovoce, dítě je jí s bílým jogurtem, lžičkou domácí marmelády a pokrájeným ovocem.
Ale dá se tam dát skoro cokoli, co zrovna máš - po vánocích jsem krájela datle a fíky, para ořechy, jednou jsem tam dávala kustovnici čínskou, to nebylo špatné, ale blbě se krájí. Moc se mi neosvědčily sušené švestky, špatně se krájí a mají divnou konzistenci, uvnitř jsou moc "mokré".
Předchozí