Přidat odpověď
Souhlasíte s růstem minimální mzdy? Je schválené zvýšení dostatečné? Bude motivovat lidi brát i ty nejhůře placené práce nebo naopak spousta míst zanikne? Jaké se odvíjí platby od minimální mzdy pro OSVČ a co to pro ně znamená? Dělali jste někdy za minimální mzdu?
Za sebe - ano pracovala jsem za mzdu pod hranicí té minimální, ve smlouvě jsem měla 6 000 Kč a zaměstnavatel mě doplácel do 8 000 Kč. A je to neskutečný, že už je to 8 let zpátky, kdy jsem vzala tu práci jako brigádu po mateřské a od té doby se minimální mzda téměř nehnula. Šlo o úklid. Nedokážu posoudit, jak zvýšení zasáhne zaměstnavatele, ale vyžít z i té navýšené minimální mzdy bude dost problém. Mimochodem, je to 8 188 Kč čistého, podle kalkulačky na netu. Jinak je mi jasný, že posuzovaných pracujících, kteří mají ve smlouvě uvedenou minimální mzdu, není moc, že je to dost zkreslený, protože už se mezi ně nepočítá např. ten, kdo má ve smlouvě 8 600 Kč.... I ten by si tedy měl "polepšit".
Lidé, kteří pracují za nejméně peněz, dostanou od ledna přidáno. Vláda Bohuslava Sobotky zvýšila v pondělí minimální mzdu v České republice z 8 500 korun o sedm stovek na 9 200 korun měsíčně. Nejnižší hodinová mzda se v příštím roce zvýší na 55 korun. Minimální mzdu se vláda rozhodla zvýšit i přes výhrady zástupců zaměstnavatelů. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/vlada-zvysila-minimalni-mzdu-na-9200-korun-ffc-/ekonomika.aspx?c=A140915_095547_ekonomika_kop
Předchozí