Přidat odpověď
Já jsem taky dřív ječela a trestala, dnes ještě se taky nechám někdy vytočit, ale dospěla jsem k tomu, že to nikam nevede. Syn měl a má teda úplně jiné problémy, ale přísností, zákazama, ani fyzickými tresty, jsme je nikdy neodstranili. Co pozoruju, jsou dva typy dětí podle toho, jak reagují na přespříliš přísné a autoritativní jednání. Jedna, nejspíš většina, se stáhne a když k takovým situacím dochází často, tak se z těchhle dětí stanou ustrašené, nebo nervozní bytůstky. Druhý typ dětí přes všechny tresty a křik svoje chování nezmění, dokud nepochopí všechny aspekty, PROČ by to neměly dělat a neztotožní se s nimi, nevezmou je za důležité PRO SEBE.
Na některé děti prostě autoritativní výchova nezabírá, oni potřebují pochopit, proč se to nemá dělat a dokud k tomu nedospějí, tak se můžeš stavět na hlavu a vnější vlivy je neodradí od jejich jednání, i za cenu umlácení, nebo sebrání veškeré svobody (zákazama všeho, co má rádo), když to přeženu.
Mohla bych vyprávět, mám jedno takové dítě doma.
Z pohledu rodiče bych se snažila především najít příčinu, proč to dítě dělá, maximálně si s ním povídat a místo trestů vyvozovat důsledky. Nechat ho příště v obchodě koupit šampon z jeho kapesného a u pokladny ho nechat zaplatit. Vysvětlila bych dítěti co nejpodrobněji proces vydělávání peněz, co všechno rodiče musí dělat, aby měli peníze a co se stane, když dítě bude ničit věci. Řekla bych mu, že když něco zničí, musí se ta věc zaplatit z jiné "hromádky" peněz, buď z jeho kapesného, nebo z hromádky vyhrazené na dovolenou nebo na dárek pro něj. Tohle všechno je potřeba vysvětlovat v klidu, bez emocí, až se obě strany uklidní, se zapojením dítěte do diskuse, zeptala bych se ho, co ono navrhuje, jaké řešení. Když dítě seřvu a křičím na něj, dítě se soustředí na křik a emoce, ne na slova a obsah sdělení. Je přirozené, že rodič nedokáže ovládnout svojí prvotní reakci, ale je důležité se k situaci vrátit.
Je pravděpodobné, že šestileté dítě nezná hodnotu peněz a ještě jí pochopit nemůže a bude trvat nějakou dobu, než to pochopí, proto bych se snažila odstranit z jeho dosahu nebezpečné věci, ale to jde jen do určité míry.
Předchozí