Přidat odpověď
Kamisi, naprosto souhlasím... Mám doma taky podobný kvítko - jakékoli trestání bylo naprosto neúčinné - bych ho totiž musela umlátit, aby přestal dělat tu kterou zakázanou činnost... naštěstí jsem na to přišla po jediném incidentu se žaluziemi - to mu byly cca 2 roky. Bylo jasný, že negativně to povede leda do pekel - takže jsem na to šla pozitivní cestou
V podstatě jsem to vyřešila tak, že jsem ho pořád chválila za to, co udělal dobře - byl maličký, takže za každou kravinu - tedy - ty jsi šikovný, jak jdeš se mnou hezky za ruku, ty jsi si pekně sedl - a teď obujeme boty ... ty jsi moc šikovný chlapeček, určitě pomůžeš mamince odnést nákup do kuchyně (nosil jednotlivé věci a rovnal je na linku) - pak pochvala, jak to krásně srovnal....
hodně jsem ho mazlila - měl to na povel - tedy pojď, uděláme mazli mazli - normálně jsem ho musela vymazlit, takovýhle tělesný kontakt co by bdělý sám od sebe skoro nevyhledával...
A bylo potřeba pořád myslet o 2 kroky dopředu co by asi mohl udělat - páč kdyby šlo něco udělat třemi způsoby, tak on zaručeně vymyslí další 2, které jsou ovšem o dost nebezpečnější... a tedy znamenalo to nenechat v jeho dosahu nic "ničivého" - od nevypratelných fixů,propisek, nůžek atp.
A taky ho pořád "zabavovat", aby nedělal krávoviny a třeba jenom v klidu šel za ruku - to znamenalo neustále mu něco vykládat, mluvit s ním - protože jen tak za ruku potichu a v klidu jít, toho prostě nebyl schopen...
Další věc - pomohlo, když jsem se s ním domluvila, že když bude chtít něco udělat, tak mi to nejdřív řekne/se se mnou domluví - on je dost puntičkář, takže se fakt ptal a ptá, v podstatě doteď, pokud je to něco "nového" - a ještě že se ptá - kolikrát vymyslí takový bejkárny - je mu 9 let...
Co se týče vany a lektvarů - na jsem mu pořídila "laboratoř" - nakoupila v DM barevné šumivé dětské tablety do vody a s tím si vyhraje - přiděluji na vyžádání půlky tablet - je to s nimi o dost lepší, než s nějakými blbými sprcháči...
Nicméně loni se mu dostala do pařátů skoro celá tuba a co myslíš? - nalil do ní vodu s tím, že ho fakt zajímalo, co to udělá.... jako - zajívavý to bylo i pro mě - to se musí přiznat - nicméně oznámila jsem mu cenu tuby (asi 50kč) a to, že tímto má tak na 3 měsíce s tabletama utrum, páč zatím ještě nekradu...
Jinak - některé jeho "top":
... na zeď v obýváku v cca 3 letech napsal tužkou nádherné jedničky různých velikostí do veliksot tak cca 15 cm - fakt ale krasopisně - až jsem se divila - bylo vymalováno naštěstí duluxem, takže jsem to dostala bez problémů dolů houbičkou a trochou vody s mýdlem
... rohovou sedačku ve smetanové barvě (imitace broušené kůže)objel propiskou (moje chyba, že byla v dosahu) asi 8x kolem dokola - stojí v prostoru - dělal koleje - zastihla jsem ho, když už dělal pražce a měl půlku hotovou. Mmch. trochu to byla moje chyba, protože na mě volal - mami, dělám koleje - a já na něj, jo, dělej, já se pak přijdu podívat.... a vařila jsem v kuchyni oběd, aniž bych se šla podívat JAK je dělá... Naštěstí jsem to dostala bezezbytku dolů Wanischem na čalounění /od té doby na něj nedám dopustit/.
... v 5-ti letech "rozkousal" svoji čepici na plavání - manžel ji sebral ze šňůry a položil na sedačku, i když jsem mu říkala, že pokud ji bude ze šňůry brát, tak aby ji uklidil k věcem na plavání - nějak mi přišlo, že je z takového "žvejkačkového" matroše, že by mlaďasovi neměla jen tak přijít do ruky ...
spoustu věcí mu ale umožním realizovat neškodným způsobem - třeba měl nutkání něco házet z balkónu - bydlíme v 5-tém patře, pod domem je trávník a keře - takže vždycky spolu házíme dolů lístečky z kytek a koukáme, jak se různě točí (nejprv obejdeme kytky v bytě a obereme suché a ovadlé), nebo nasbíráme z javorů "nosy" a ty pouštíme.... nebo dostane kalíšek s trochou vody a tu pak po trošce lije dolů a kouká, jak se rozpadá na drobounké kapičky.... atp. atp....
Předchozí