Přidat odpověď
Silvie - pokud jste schopni se dohodnout, tak by nejlepší byla prostě dohoda. Rozumím tomu a myslím že je správné vyplatit sourozence, pokud rodiče nemají další majetek, který by mezi vás mohli dělit.
Cenu bytu můžete asi stanovit podle podobných prodejů v lokalitě, odhadce tržní odhady takto stejně počítají - porovnáváním na podlahovou plochu podobných nemovitostí. Takže dej ty nebo rodiče nějaký návrh a musíte se dohodnout zda sourozenci s tímto souhlasí.
Na druhou stranu je otázka zda v tom chcete zohlednit nějaké další věci, jako třeba péči o rodiče, či to že ty toto "dědictví" ještě poměrně dlouhou dobu (nejspíš) nebudeš moci nijak užívat ani zhodnotit ale oni dostanou peníze a užívat je mohou hned, a mohou z nich mít výnos. Tedy to by vyvážilo event. možné zhodnocení ceny bytu v budoucnu - ale ceny mohou stoupnout nebo klesnout, nepíšeš loklalitu. Také byt jistě za nějaké desetiletí "zastará".
Vzhledem k rodičům bych viděla jako fér nechat jim tam zapsat věcné břemeno na užívání. Alespoň já bych to pro své udělala, bez ohledu na to jak moc bych věřila svým dědicům, stát se totiž může něco i s tebou, a to bys měla mít pořešené co potom bude s rodiči.
Na druhou stranu - pokud jste schopni sourozenecké dohody, pak ji můžete udělat i později až dojde na dědictví a vyřešit to zcela obdobně, budete na tom stejně. Akorát ty nebudeš mít peníze vázané v bytě, který ti nic nenese. Rodiče budou mít stále svou jistotu v bytě.
Vlastně mne nenapadá moc rozumný důvod proč to chcete řešit teď a takto, jste příbuzní v přímé linii, takže žádnou daň dědickou byste neplatili. Leda by důvod byl pomoc tvým sourozencům finančně již nyní - ale to by pak možná mělo být zohledněno ve výši té "výkupní ceny", jinak mi to přijde míň výhodné pro tebe než pro tvé sourozence.
Předchozí