Přidat odpověď
Jenom na okraj - Urválek a spol. proti Horákový a spol. není moc přesnej příklad. Tam to nebylo tak, že "JÁ jsem se rozhodl, že je někdo vinen, tak prostě JE vinen, a všechny postupně se vynořující důkazy si interpretuji tak, aby mi do tohoto obrázku zapadaly." Horáková se neprovinila v nějaký konkrétní záležitosti, u který by pak byla označená za viníka a důkazy se tomu přizpůsobovaly. Horáková vadila z toho titulu, že byla politickej protivník, proto se hledala konkrétní záležitost, u který by mohla bejt označená jako viník a k tomu se konstruoval důkazní postup, ale celý to byla zástěrka pro její odstranění. Tudíž tady by analogie platila, kdyby Binturong například nesnášela z nějakýho důvodu logopedky, a tohle se jí hodilo k odstranění jedný konkrétní logopedky.
P.S. I hon na čarodějnice vypadá mírně jinak. Znám to hodně podrobně jak v původním smyslu (kořeny a vývoj pronásledování údajných čarodějnic v Evropě), tak v přeneseným smyslu (v řadě konkrétních příkladů, hlavně v interetnických vztazích).
P.P.S. Ještě bych chtěl uvést, že mně se taky nelíbí, jak se tady připisuje vina na základě spekulací a emocí, protože je to celý citlivá věc, která už zásadně ovlivnila životy několika lidí a dál je ovlivňuje, je namístě odstup a nadhled.
Předchozí