Přidat odpověď
Prvně? Já ten recept znám dobře 40 let:
Džus z pomerančové kůry
Cukr krupice 1000g, kyselina citronová, 1/2 lžičky, Pomeranč 7kusů, voda - 7 litrů.
Ve 2 litrech vody vaříme omytou kůru z pomerančů,až sedne na dno odstavíme,
vychladlou rozmixujeme, v 5 litrch studené vody rozpustíme cukr a kyselinu citronovou, smícháme s rozmixovanou kůrou, dáme do skenic a uchováváme v ledničce.
Ještě existuje varianta s mrkví:
2 pomeranče, 1/4 kg mrkve, 2 - 3 jablka, 650 g cukru krupice, 25 g kyseliny citronové, 6 l převařené a zchladlé vody.
Pomeranče zbavíme kůry a nakrájíme. Mrkev i jablka oškrabeme a nakrájíme. Ovoce necháme uvařit doměkka. Necháme zchladnout a rozmixujeme. Poté přecedíme do větší nádoby, přimícháme kyselinu citronovou, cukr a vodu. Vše pořádně zamícháme. Naléváme do sklenic a podáváme. Cukr lze nahradit medem nebo stévií (já osobně sladím o dost méně).
Další varianta s Ovocitem:
1/2 kg mrkve, kůra ze 3 pomerančů nebo celé plody, cca 200 g cukru, 2 ČL kyseliny citronové, 1 šťáva ovocit (jablečná nebo citronová).
Mrkev a pomeranče uvaříme v litru vody a vychlazené rozmixujeme. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a ovocit. Promícháme a doplníme vodou. Nemusí být převařená. Máme asi 10–11 l džusu. Můžeme, ale nemusíme přecedit. Chutná nejen dětem.
Předchozí