Šuplíku - Kudlin postoj je opravdu jednoduchý. Jednoduše geniálně výstižný.
Tvůj postoj (když pominu snahu být v opozici za každou cenu) je zase typicky čecháčkovsko bůčkovský.
Čecháček se domnívá, že když nebude vyčnívat a do ničeho se míchat (ale na podporu jiných má samosebou právo), nic se mu nemůže stát a může v klidu setrvat s bůčkem u telky.
Jenže už mnohokrát v dějinách nastala překvapivá situace, kdy bylo na výběr, jestli podpořit ty, kdo nás brání (event. se chopit zbraní také), nebo zda vyčkat doma u bůčku, až mě zabijou ti, kdo zrovna potáhnou kolem, včetně možnosti vraždy vlastními krajany, kterým už bůček došel a doslechli se, že Ty ho máš.
A jiná možnost nebyla.
Pštrosí politika je stejně nablblá jako řiťolezecká.
Pathos typu - "Vy se těšíte na válku! Ty bys poslala svého otce, manžela, syna dobrovolně...do války?" apod. považuji za hysterické a zcela irelevantní výlevy.
Nikdy v dějinách se prostí lidé netěšili na válku a nikdy neposílali své blízké do boje dobrovolně. Přesto, když bylo třeba, bránili svou zemi. A pokud strčili hlavu do písku, byli stejně povražděni.
Pokud mě někdo přímo ohrožuje, pak tím, že se zamknu v obýváku, nepomůžu nikomu, ani sobě.
Ale co mě fascinuje nejvíc, je černobílý názor (podobně inteligentní jako výrok "Vy se snad těšíte na válku"), že existuje jen pasivní resistence, nebo mlátit se klackama na bitevním poli a nic mezi tím
Zajímalo by mě, kolik místních rusofilních hrdinů by po vpádu Rusáků do Čech zdrhalo východním směrem...(s náručí šeříků)