Mně blízká osoba se až ve svých hoodně dospělých letech od své matky dozvěděla, že její předci byli židé. Konkrétně její pradědeček z otcovy strany. Tato informace nikde nefigurovala, v rodině se o tom vůbec nemluvilo, až teď se dozvěděla, že její děda prý za války zfalšoval rodné listy či co, takže se vyhnuli perzekuci od nacistů a koncentráku.
Tak by nás zajímalo, proč jí tuto informaci matka svěřovala jako tajemství s tím, že to nesmí nikde říct. Že by se coby válečné dítě bála, že by někdy v budoucnu mohla přijít nějaká národnostní či rasová nenávist, že by pra-pravnoučata mohla být třeba (kdoví?) v případě změny režimu perzekuována?
Na otázku, co je na židech špatného, jí matka řekla, že prý jedním z rysů je údajně např. lenost (hlavně u žen), že se to dědí. V tom případě jsem taky židovka, umím být neskutečně líná
Já "českého žida" zkrátka nepoznám, pokud by neměl jako např. v amerických filmech jarmulku a pejzy.
Co vlastně mají dnešní lidé proti židům? Co proti nim měli v nedávné minulosti? Čím by asi tak mohli být nebezpeční?
Žádné logicky podané odpovědi jsem nikde nenašla. Ani třeba nějaké nepříliš logické informace, jen takové "není šprochu...". Je toto téma tabu?